top of page

Sushi Sandwich

Is jouw lunchpauze ook het hoogtepunt van je dag? Iets waar je een hele ochtend naar uitkijkt? Ik ken dat! Zodra mijn ontbijt achter de rug is en ik achter mijn computer kruip, tel ik de minuten af tot ik weer de keuken mag induiken om mijn bord vol te scheppen.


Omdat ik van thuis uit werk en altijd wel met eten bezig ben, varieert mijn lunch enorm. Vaak eet ik soep (het lief maakt elke zondag een grote kookpot vol), maar even vaak eet ik restjes van een fotoshoot, een receptje dat ik voor de 3e keer uitprobeer of een creatief samenraapsel van alles wat ik in de koelkast vind. (Hoe je zelf van je koelkast een saladebar maakt, dat leer je trouwens in de Mealprep Masterclass).


Jouw lunch is waarschijnlijk iets geroutineerder? Ik hoor het van heel wat vriendinnen: elke middag boterhammen met kaas, of een slaatje met tomaat en mozzarella, of crackers met avocado of hummus. En daar is helemaal niets mis mee!


Maar als je eens wat anders wilt eten tijdens je welverdiende middagpauze, dan is deze sushi sandwich het perfecte ideetje:

- Het is leuk om te maken

- Je kan het een dag op voorhand maken zodat je 's ochtends geen tijd verliest #mealprep !

- Je kan het gemakkelijk meenemen naar je werk

- Het is gewoon ongelooflijk lekker én mooi!


Zin om zelf aan de slag te gaan en sushi sandwiches in je boterhamdoos te steken? Je vindt de receptvideo hieronder. Liever lezen? Het uitgeschreven recept vind je onder de video!


ps: wil je met jouw food brand verschijnen in de kookvideo's van HOT TOPIC en mezelf? Let us know! Dan bespreken we de mogelijkheden. HOT TOPIC is de leukste foodstudio van Gent en vér daarbuiten. Sarah (naast mij in beeld) en Casimir (achter de camera) maken de meest mouthwatering video's en foto's voor diverse kleine en grote merken. We maakten al enkele heerlijke video's samen, waaronder een frosé cocktail, Midden-Oosterse labneh en citroen-maanzaad pancakes. Je vindt de resultaten van onze samenwerking op het YouTube-kanaal van Food🖤Topics (heb j'em?)Voor 6 sushisandwiches


250 gram sushirijst

5 eetlepels rijstazijn (gezoet, voor sushi)

Sojasaus

4 norivellen

Sesamzaadjes

Optioneel: Gepekelde gember


Tofu

250 gram tofu, goed uitgelekt in keukenpapier of een propere handdoek

1,5 eetlepel sojasaus

0,5 eetlepel sesamolie

1 theelepel geraspte gember

1 eetlepel neutrale olie (rijst of arachide)

1 teentje look

0,5 eetlepel ahornsiroop


Kleurrijke vulling:

1/2e komkommer in flinterdunne schijfjes

1 avocado, in dunne plakken

1 wortel, geraspt

2 handenvol spinazie

1 handvol microgroenten


Dipsausje 1 - miso-veganaise

1 eetlepel witte miso

1 eetlepel tahin

1 eetlepel veganaise

Scheutje water


Dipsausje 2 - gember-sojasaus

2 eetlepels sojasaus

enkele druppels rijstazijn voor sushi

½ theelepel geraspte gember


Bereidingswijze


1. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen.

2. Snij ondertussen de tofu in dunne plakken. Meng alle ingrediënten voor de marinade, leg de plakken tofu erin en wentel ze rond zodat ze overal bedekt zijn met marinade.

3. Snij alle groenten en maak het dipsausje. Zet alle gesneden groenten klaar zodat je straks snel te werk kan gaan.

4. Verwarm 5 eetlepels rijstazijn met 1 theelepel zout en meng dit onder de afgekoelde rijst. Zet opzij.

5. Bak de tofu op middelmatig vuur goudbruin aan beide zijden.

6. Leg een norivel met de blinkende kant omlaag rechtstreeks op je plank. Leg het norivel met een punt naar jou toe, alsof er een ruit voor jou ligt.

7. Neem met vochtige handen een kleine hoeveelheid rijst (zo’n 1 à 2 eetlepel) en plaats die in het midden van het vel. Maak een vierkant van zo’n 8 cm breed en 0,5 cm dik, met twee van de rechte zijden parallel met de rand van het aanrecht. Het blokje rijst ligt dus niet in dezelfde richting als het norivel.

8. Leg enkele blaadjes spinazie, schijfjes komkommer en geraspte wortel op de rijst. Dek af met een plak gebakken tofu, gevolgd door avocado en microgroenten. Fan van gepekelde gember? Leg er enkele stukjes bovenop.

9. Maak je handen opnieuw vochtig en maak een vierkantje rijst om bovenop de stapel te leggen.

10. Maak de randen van het norivel licht vochtig en plooi het voorzichtig op door de hoeken over de vulling heen te leggen en goed aan te spannen. Maak je handen vochtig en druk het pakketje goed samen. Leg afgedekt in de koelkast. Herhaal voor de overige sandwiches.

11. Klaar om te serveren? Gebruik een scherp koksmes en snij met zagende bewegingen het pakketje in twee. Druk niet te hard.

12. Werk af met wat sesamzaadjes en serveer met één of twee dipsausjes en de gepekelde gember.


Tips:

- Vervang de gemarineerde tofu eens door vegan fishsticks of gebakken "kip"stuckjes.

- Varieer de vulling volgens de seizoenen, de kleuren en jouw favoriete smaken


Wil je meer mealprep lunchgerechten ontdekken? Je ontdekt ze in de Mealprep Masterclass!Comments


bottom of page