top of page

8 Mealprep Mythes die je niet moet geloven!

Bijgewerkt op: 30 apr. 2023

Sinds ik workshops geef rond mealpreppen, er een kookboek over schreef én nu ook een online cursus Mealpreppen creëerde, hoor ik telkens dezelfde mealprep misverstanden. Het zou ingewikkeld zijn, niet zo gezond als verse voeding en heel erg eentonig. Maar niets is minder waar! 


Ik vertel je graag de 8 meest voorkomende Mealprep Mythes en waarom ik denk dat ze niet kloppen. I hope I can change your mind about mealprepping ;) Het kan jouw leven écht gemakkelijker maken.  


Ben je benieuwd naar de FoodLove Mealprep Masterclass? Je vindt hier alle informatie! 


Mealprep met gevulde groenten en courgetterolletjes

1) Mealpreppen is elke dag hetzelfde eten – Ooh jee, dat zou maar saai zijn!


Als je mealprep inspiratie zoekt, dan vind je meestal foto’s van 3 of 4 schaaltjes met telkens dezelfde maaltijd. Drie keer broccoli met zalm en rijst. Vier keer curry met noodles. Drie keer geroosterde groenten met falafel en couscous.

Saai, toch? Food boredom, noem ik dat!

Mealpreppen, The FoodLove way, is anders. Door geen volledige gerechten te maken maar onderdelen (een bakplaat vol geroosterde groenten, een dressing, wat gebakken (veggie)kip,..) kan ik deze combineren met andere ingrediënten. Zo maak ik met één basis verschillende gerechten, met een brede waaier aan smaken en texturen!


Ik ben ook fan van roll-over meals, waabij je (een deel van) een gerecht omtovert tot een nieuw gerecht. Ook maak ik van mijn koelkast graag een uitgebreid salad bowl buffet, zodat ik elke dag een ander slaatje kan samenstellen. En wanneer ik uitgebreid kook voor meerdere dagen, dan bedenk ik een mealprep combinatie van twee of drie gerechten. Deze hebben dan heel wat gemeenschappelijke ingrediënten (easy cooking!) maar zijn toch anders qua concept (bvb. een soep + een gratin met dezelfde groenten als basis, of een pizza + een salad bowl met dezelfde eiwitbronnen als toppings).

2) Je mag gekookt eten écht niet meer opeten na twee dagen! - Wie zegt dat?


Wist je dat wij, Europeanen, gemakkelijk 95 kg voeding per persoon per jaar weggooien? Dat zijn niet enkel schillen van groenten of fruit, maar ook perfect eetbare restjes van maaltijden. Velen onder ons zijn opgevoed met het idee dat je gekookt eten na twee dagen moet weggooien, omdat je er ziek van wordt. Bepaalde voedingsmiddelen hebben zelfs zo’n slechte reputatie (denk aan spinazie, rijst, aardappelen,..) waardoor je denkt dat ze geen tweede keer mogen opgewarmd worden. Niets is minder waar! Mits de juiste voorzorgsmaatregelen (o.a. goed koelen, afgesloten bewaren, hoog genoeg verhitten) kan je de meeste gekookte ingrediënten of maaltijden gemakkelijk 3 tot 5 dagen bewaren! Of zelfs langer, in de diepvries!


3) Ik heb geen tijd om àl mijn maaltijden te preppen – Maar dat moet ook helemaal niet!

Denk jij ook: “Mealpreppen is niets voor mij, want ik wil niet elke maaltijd preppen en in het weekend uren in de keuken staan”? Dan vertel ik je graag: je hoeft niet alles te mealpreppen! De ene week kies je voor een ontbijtcake en courgettepannenkoeken als lunch, de andere week zorg je voor een voorraad curry en tomatensaus in de diepvries, en nog een andere week tover je je koelkast om tot een salad bowl buffet!

Elke week bekijk je gewoon hoe jouw agenda eruitziet en prep je de maaltijden die nodig zijn om jouw planning lichter te maken. Heb je een drukke werkweek met veel meetings? Zorg dan voor voedzame lunches en tussendoortjes. 's Avonds veel hobby's en to-do's? Prep je avondeten voor meerdere avonden.


4) Mealpreppen is ingewikkeld! – It doesn’t have to be!


Mealpreppen kan je zo gemakkelijk of zo complex maken als je zelf wil. Wil je de easy way? Je kan gewoon een recept verdubbelen en de extra porties invriezen. Of je roostert heel wat groenten en maakt twee verschillende sausjes, zodat je twee verschillende slaatjes kan maken als lunch op het werk.

En vergeet niet hoeveel eenvoudiger je week wordt, wanneer je niet elke avond uitgehongerd naar de winkel moet rennen en wanhopig moet bedenken wat je deze keer gaat klaarmaken.

5) Je kan enkel je hartige maaltijden mealpreppen – Hallooo freezer friendly sweet treats!


Heerlijk is het: op een gehaaste ochtend snel een ontbijtje en tussendoortje uit de vriezer grissen. Het kan toch niet gemakkelijk zijn? Bijna alle zoete recepten uit de Mealprep Masterclass kan je meerdere dagen bewaren in de koelkast of zelfs perfect invriezen! Denk aan een ontbijtcake met courgette, granolabars, bliss balls, banana pancakes en meer!


6) Je verliest alle vitamines door te mealpreppen, dus het is eigenlijk niet gezond – You win some, you lose some!


Klopt, groenten op voorhand snijden, koken en/of roosteren zal resulteren in een vitamine- en mineralenverlies. Net zoals groenten die al enkele dagen in de winkel of in je koelkast liggen, zullen gesneden en bereide groenten minder nutriënten bevatten dan de vers-van-het-veld varianten. Maar wees gerust: je zal nog steeds heel wat nutriënten én vezels binnenkrijgen door het eten van reeds bereide groenten!


Bovendien geloof ik dat je door te mealpreppen méér homemade maaltijden op tafel zet én een grotere variatie aan groenten zal preppen. Daardoor zal de balans uiteindelijk zelfs positief zijn! En die extra rust in je hoofd en in je agenda, is dat niet belangrijker dan een mogelijk nutriëntenverlies?

Bloemkool Tabouleh Mealprep

7) Je hebt een gigantisch grote diepvries nodig – Je moet gewoon regelmatig iets uit je diepvries halen en opeten!


Tijdens mijn kookworkshops vertel ik vaak wat er allemaal in mijn diepvries zit. Mensen zijn dan vaak verbaasd (“Kan je dat echt allemaal invriezen?”) en verwachten dat ik de grootste diepvries ter wereld heb. Niets is minder waar! Ik heb een doorsnee “tafelmodel” diepvries met vier schuiven, geen koelcel waar je met drie personen in kan ;) Then what’s the trick? Maak er een wekelijkse gewoonte van om ook eten UIT jouw diepvries te halen. Doe minder vaak boodschappen maar vertrouw op je voorraad saus, soep, stoofpot of bananencake in de vriezer.


8) Ik wil mijn zondag niet opgeven en urenlang in de keuken staan! - Wie zegt dat het op zondag moet?


Ik sta nooit een volledige dag in de keuken te mealpreppen. Het is veel leuker om wanneer je tijd hebt eens een uurtje of twee (max!) te preppen, en doorheen de week gewoon slim te zijn. Niet harder werken, maar slimmer koken!


Staat mijn oven aan omdat er een lasagne instaat? Dan schuif ik er een plaat gesneden groenten bij, voor een voorraadje geroosterde groenten. Ben ik een snelle Thaise curry aan het maken? Dan kook ik ondertussen wat broccoli of pasta, aangezien ik toch aan het kookvuur bezig ben. Geen tijd verloren!

 

Wil jij een koelkast of diepvries boordevol heerlijke gerechten? Kijk je uit naar rustige avonden waarop je eens niet naar de winkel moet of een uur lang in de keuken moet staan? Wil je genieten van gezonde gerechten, een salad bowl buffet in je koelkast en een diepvries boordevol ontbijtjes en sweet treats on-the-go? Dan is de Mealprep Masterclass écht iets voor jou!

Deze uitgebreide e-course geeft jou meer rust tijdens de drukke week, zodat jij kan focussen op wat je graag doet: genieten van je gezin en vrienden, ontspannen na een drukke werkdag en je batterijen opladen om te gaan sporten.


Lees hier alles over deze inspirerende online Mealprep Masterclass. See you in the FoodLove Academy!

541 weergaven

Comments


bottom of page