top of page

Cheesy Polenta met Brie en Herfstgroenten

De hemel kleurt vaker grijs dan blauw, mijn regenjas heeft een vaste plek aan de kapstok gekregen en ik lig vaker onder een dekentje dan onder een dikke laag zonnecrème. Tijd voor herfstkost dus!


Heb je zin in comfort food dat

 • heerlijk romig is met een cheesy toets

 • boordevol ovengeroosterde herfstgroenten zit

 • een krokante topping heeft met noten, look en tijm

 • perfect is om dit grijs herfstweer even te vergeten?

Well well, I’ve got just what you need: polenta met brie, spruitjes, paddenstoelen en wortel! Dit is next level comfort food. Zo een gerecht dat je uit een kom lepelt terwijl je onder een dekentje in de zetel ligt (al dan niet met een kat op je schoot).

Romige polentapuree met brie, wortel, paddenstoelen en spruitjes

Polenta is wat minder bekend, maar dat is héél erg onterecht. Het is mijn go-to oplossing wanneer ik NU zin heb in puree. Waarom aardappelen schillen, koken en pletten, als je op 5 minuten een romige puree kan maken met maisgriesmeel. De brie, tijm en rozemarijn maken de puree onweerstaanbaar lekker. Doe daar nog ovengeroosterde spuitjes, wortels en bospaddenstoelen bij, en je wil deze herfst niets anders meer eten. Trust me.


De notencrunch mag je écht niet skippen, die maakt het gerecht echt ge-wel-dig. Ik doe er graag kappertjes bij voor een frisse & funky toets, maar you do you als je daar niet van houdt.


Zowel in de puree als in de toppings gebruik ik biologische brie: deze smelt heerlijk en geeft een zachte kaassmaak aan het gerecht. Je kan brie uiteraard vervangen door jouw favoriete biokaas die je in jouw supermarkt vindt.


Ik kies graag voor biozuivel, want deze wordt geproduceerd op een manier die niet enkel beter is voor de koeien, schapen of geiten, maar ook voor de weilanden en de omgeving. Niet enkel is het veevoer biologisch geteeld, de dieren krijgen meer ruimte en kunnen buiten grazen. Meer over bioboeren en dierenwelzijn lees je op demooisteboodschapisbio.be!


Cheesy polenta met brie, geroosterde herfstgroenten en noten-tijmcrunch

Voor 2 - 3 personen


10-tal spruitjes (100 gram)

150 gram bospaddenstoelen

2 jonge wortelen

klein bosje tijm (5 dikke of 10 fijne takjes)

1 à 2 takjes rozemarijn (afhankelijk van de lengte)

150 gram biologische brie of andere zachte bio kaas naar keuze

575 ml groentebouillon

2 tenen look

100 gram instant polenta

Olijfolie, zwarte peper en zeezout


Voor de crunchy topping:

2 el olijfolie

30 gram walnoten, grofgehakt

1 teen look

optioneel: 1 el kappertjes, grofgehakt

Romige polentapuree met brie, wortel, champignons en spruitjes

Bereidingswijze (30 à 40 min)

 1. Verwarm de oven voor op 180° boven- en onderwarmte.

 2. Snij de spruitjes in 4. Scheur of snij grote paddenstoelen in hapklare stukken. Snij de wortel in schuine schijfjes van 0,5 cm dik. Rits de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn. Hak de blaadjes fijn.

 3. Meng de groenten met flink wat olijfolie, peper en zout en de helft van de gehakte kruiden. Verdeel over een bakplaat en rooster 20 minuten, of tot wanneer de groenten gaar en goudbruin zijn.

 4. Maak ondertussen de crunchy topping: Verhit de olie op middelhoog vuur in een kleine kookpot (dezelfde als die je straks gaat gebruiken voor de polenta) en voeg de walnoten toe. Laat even roosteren en voeg vervolgens een snuif van de gehakte tijm en rozemarijn toe, alsook de geperste look en een snuif zout. Bak al roerend tot de look goudbruin is. Giet in een kommetje en meng er eventueel wat gehakte kappertjes onder.

 5. Snij de brie in kleine stukken. Hou enkele stukjes opzij voor de afwerking.

 6. Doe de groentebouillon in de kleine kookpot (afwassen is niet nodig) en voeg de geperste look en de resterende kruiden toe.

 7. Breng aan de kook en voeg vervolgens al roerend de polenta toe. Blijf roeren met een garde tot wanneer je een dikke egale massa krijgt. Voeg dan de brie toe en roer tot deze grotendeels gesmolten is (kleine stukjes brie zijn lekker!). Proef en kruid bij met peper & zout.

 8. Serveer de polenta in diepe borden en verdeel er de groenten overheen. Werk af met de crunchy topping en de resterende stukjes brie.


--------------------------


Disclaimer


Dit recept is een samenwerking met BioForum en dus een #advertentie

Comments


bottom of page