top of page

Orzotto met pompoen, prei en romige peterselie-kappertjessaus

Dit gerecht is het ultieme comfort food om de herfst in al zijn schoonheid te vieren:

  • Het gerecht is fluweelzacht, dankzij een romig sausje op basis van Inex Haver Cuisine

  • De geroosterde groenten, het veggiegehakt en de pitten geven het een onweerstaanbare bite

  • Je kan het in een kommetje scheppen en in de zetel uitlepelen

  • De orzotto zit boordevol herfstgroenten: feloranje pompoenblokjes en zoete geroosterde prei

  • Je maakt het volledig in één ovenschaal, dus je bespaart tijd en afwas uit

  • Je kan een grote schaal (of twee!) op voorhand maken en bewaren voor die lazy rainy days

  • Het gerecht vriest perfect in (maar lees zeker mijn tip onder het recept!)


Hoe maak je de lekkerste en gemakkelijkste orzotto?


Voor wie nog nooit gehoord heeft van orzotto: het is een samentrekking van de woorden orzo (die Griekse pasta in de vorm van rijst) en risotto. Je maakt dus risotto, maar vervangt de rijst door pasta! Deze variant is daardoor sneller klaar, want orzo heeft doorgaans een veel kortere kooktijd dan risottorijst.


Je kan deze orzotto maken in de pan, net zoals wanneer je rijst gebruikt. Maar in dit recept maakte ik het jou extra gemakkelijk: je gaart de orzotto gewoon in dezelfde ovenschaal als je groenten! De orzo gaart onderin de schaal in een laagje bouillon, en ondertussen worden de bovenliggende groenten en het veggie gehakt goudbruin geroosterd. Je werkt het geheel af met een romig sausje met peterselie en kappertjes. Dat zoute van de kappertjes is on-ge-loof-lijk lekker in combinatie met het zoete van de pompoen en prei. De crunchy pijnboompitten maken het geheel helemaal af.


De romige saus maak je op basis van Inex Haver Cuisine, een plantaardig alternatief voor room. Zacht van smaak en met de perfecte dikte en smeuïgheid, zoals we van room verwachten. Deze lekkere en veelzijdige Inex Haver Cuisine is glutenvrij, 100% plantaardig en dus ook lactosevrij.

Het recept vind je hieronder. Smakelijk!

Romige orzotto met pompoen, prei en peterselie-kappertjessaus


Ingrediënten voor 2 à 3 personen


200 gram prei

250 gram butternutpompoen

1 takje rozemarijn

200 gr veggie gehakt

2 blaadjes laurier

2 dikke tenen look

Flinke snuif nootmuskaat

250 gr orzo

600 ml hete groentebouillon

3 eetlepels geroosterde pitten (pijnboompitten en/of pompoenpitten)

Olie, peper en zout

Optioneel: enkele handenvol waterkers of spinazie


Voor de romige saus:

1 handvol krulpeterselie

3 eetlepels kappertjes

peper & zout


Bereidingswijze (45 min, incl. oventijd)

  • Verwarm je oven voor op 200° boven- en onderwarmte.

  • Snij de prei in fijne ringen en de butternut in blokjes van 1 cm.

  • Rits de blaadjes van het takje rozemarijn en hak grof. Je hebt 1 eetlepel gehakte rozemarijn nodig. Gebruik je gedroogde rozemarijn? Gebruik dan slechts de helft.

  • Doe de prei, butternut en rozemarijn in een kom en voeg er het veggiegehakt, de laurier, de geperste look en een scheut olie aan toe. Kruid met flink wat nootmuskaat, peper en zout. Zet opzij.

  • Giet de orzo in een ovenschaal en voeg de hete bouillon toe. Roer voorzichtig.

  • Verdeel de gekruide groenten over de orzo (het is helemaal ok dat een deeltje van de groenten in de bouillon ligt, dit vocht zal straks opgenomen worden door de orzo). Plaats in de oven en bak 20-30 minuten, tot wanneer de groenten gaar en goudbruin geroosterd zijn.

  • Maak ondertussen de romige saus: Hak de peterselie en kappertjes grof en meng met de Inex Haver Cuisine. Kruid met voldoende peper en zout.

  • Haal de schotel uit de oven, roer de groenten onder de orzo en giet er de saus bij. Roer voorzichtig, werk af met de pitten & zaden en meng er eventueel wat waterkers of spinazie onder. Smakelijk!

Tips

  1. Merk je dat de prei hier en daar te donker wordt in de oven? Roer de bovenste laag groenten dan voorzichtig door elkaar. Roer deze groenten nog niet door de orzo, deze pasta moet eerst voldoende garen in de bouillon!

  2. Je kan dit gerecht (zonder de waterkers) perfect invriezen. Na het ontdooien zal je een klein scheutje Inex Haver Cuisine willen toevoegen, om weer die heerlijke romigheid te bekomen.




bottom of page