top of page

Moussaka Traybake

Een heerlijke moussaka op tafel zetten, zonder twee uur in de keuken te staan? Genieten van geroosterde aubergine, een kruidige tomatensaus en een laagje gegratineerde kaas, zonder 3 potten en pannen vuil te maken? Dat kan allemaal met deze geweldige moussaka traybake.


Deze is lekker snel en gemakkelijk en maak je volledig in één ovenschaal. Je leest het goed! Alles gaa(r)t in één grote ovenschaal of braadslede. De oven doet al het werk, terwijl jij lekker achteroverleunt in de zetel, je kinderen helpt met hun huiswerk of een uurtje geniet van de zon.


Traybakes zijn echte lifesavers & timesavers. Ik maakte er daarom een uitgebreid Traybake E-book over, met 40 makkelijke & smakelijke bakplaatrecepten. Deze Moussaka is één van de populairste recepten uit het e-book, en wou ik héél graag met jullie delen. Want iedereen verdient meer rust in de keuken, en meer tijd voor wat echt telt: genieten van lekker eten en goede babbels tijdens een ontspannende maaltijd met je vrienden en familie.


Het recept voor de (vegetarische) Moussaka Traybake lees je hieronder. De 39 andere traybake recepten ontdek je in het e-book via onderstaande knop !

Moussaka Recept Traybake Vegetarisch Bakplaat Ovenschotel

MOUSSAKA TRAYBAKE - ALLES IN ÉÉN OVENSCHOTEL


Het verbaast me telkens weer hoeveel potten, pannen en/of ovenschalen je nodig hebt voor klassiekers uit de wereldkeuken. Vonden onze grootouders overal ter wereld afwassen ongelooflijk gezellig, misschien? Moussaka is geen uitzondering: je gebruikt er maar liefst vier! Het vlees in een pan, de tomatensaus in een kookpot, de bechamel of kaassaus in een kleinere pot en de moussaka zelf in een ovenschaal. No wonder that I never ever make this dish!


Bij deze: mijn (vrije interpretatie van een) moussaka. Minstens even lekker, en minstens 45 minuten kookwerk en 30 minuten afwas uitgespaard! Je mag me nu bedanken.


Ingrediënten voor 3 ruime porties

 • 2 tenen look, geperst

 • 0,5 à 1 theelepel harissa

 • 800 gram tomatensaus

 • Komijnpoeder

 • Provençaalse kruiden

 • Kaneel

 • 600 gram aardappelen, in schijfjes van 5 mm dik

 • 2 aubergines (700 gram), in schijfjes van 0,5 à 1 cm dik

 • 250 gram veggie gehakt (rul of kneedbaar, kan beide)

 • 150 gram gemalen kaas

 • 75 gram fetakaas

 • Rijstolie, zwarte peper en zeezout


Materiaal: Ovenschaal van 25 x 32 x 6 cm


Bereidingswijze (25 min + 50 min oventijd)


 1. Verwarm de oven voor op 220°C boven- en onderwarmte.

 2. Verspreid de look en harissa over de bodem van de ovenschaal. Voeg er de tomatensaus, ½ tl komijnpoeder, 1 tl Provençaalse kruiden en ¼ tl kaneel aan toe. Meng goed en kruid met peper en zout.

 3. Verdeel de aardappelschijfjes over de saus. Strijk ze in met olie en kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden.

 4. Verdeel vervolgens de schijfjes aubergine over de aardappelen. Strijk ze rijkelijk in met olie, ook waar ze elkaar overlappen. Kruid met peper, ½ tl komijn en zout.

 5. Plaats de schaal in de oven en bak 20 minuten. Strijk de aubergines nogmaals in met olie en plaats opnieuw 15 minuten in de oven, of tot wanneer de aardappelen zo goed als gaar zijn. Haal uit de oven.

 6. Meng ondertussen het gehakt (in de verpakking, dat bespaart afwas) met ½ à 1 el olijfolie, ½ tl komijn, ½ tl Provençaalse kruiden, peper en zout. Voeg eventueel wat harissa toe als je van pittig houdt. Gebruik je gewoon gehakt? Laat de olie dan weg.

 7. Verdeel de gemalen kaas over de aubergines, gevolgd door het gehakt en de fetakaas.

 8. Plaats de ovenschaal nog 15 minuten in de oven, tot wanneer de kaas gesmolten is en het gehakt gaar is en een goudbruin gebakken korstje krijgt.


Tips

 • Als je de harissa niet goed verspreidt over de bodem, dan is het moeilijker te mengen doorheen de saus. Dan heeft één iemand een erg pikante portie, en de andere niet. Geen fan van pikant? Laat de harissa dan weg!

 • Aubergines hebben wel wat olijfolie nodig om goed te garen en lekker krokante randjes te krijgen.

 • De aardappel moet je niet schillen! Snij hem wel in dunnere plakjes dan de aubergine, want hij gaart wat trager.


Was dit ook bij jou thuis een succes? Dan zullen de andere Traybake E-book recepten ook in de smaak vallen! Je ontdekt het E-book via de knop hieronder!


Traybake E-book Recepten bakplaatgerecht ovenschotel


コメント


bottom of page