top of page

Pittige eenpanspasta met kruidige tomatensaus en veggie balletjes

Ben jij het nieuwe jaar gestart met goede voornemens? Bij IKEA alleszins wel! Ze roepen de maand januari uit tot Veganuary en breiden 4 weken lang hun vegan & vegetarisch aanbod uit. In het Zweeds Restaurant kan je deze maand niet enkel genieten van plantballetjes (met frietjes, veenbessen en roomsaus, net zoals de “gewone” vleesballetjes). Je ontdekt er ook een heerlijke vol-au-veggie, krokante Vish & Chips en een vegetarische burger op basis van edamamebonen en quinoa.


Ook in de Zweedse Shop kan je de lekkerste plantaardige producten vinden! Ik ging naar huis met heel wat plantballetjes (want het is van 2+1 gratis deze maand!) en vegan hotdogs. Heel gemakkelijk om altijd in huis te hebben, want je bewaart ze gewoon in de diepvries. Even ontdooien en ze kunnen rechtstreeks in je wrap, als lunch.


Ik maakte er voor jullie een heerlijk eenpansgerecht mee: pasta met spruitjes, witte bonen en een pittig gekruide tomatensaus van kerstomaten uit blik. Jawel, spruitjes in een pasta! Ik ben 0% objectief wanneer ik zeg dat spruitjes de lekkerste wintergroenten zijn 😊 Het is zo veelzijdig: rauw in een salade, krokant geroosterd in de oven of gesnipperd en gestoofd zoals in dit recept. Nog nooit geprobeerd? Geef het een kans, je zal zien hoe mild de spruitjessmaak is geworden.


Naast warme kruiden zoals komijn en kaneel vind je ook pittige cayennepeper en crispy chili oil in de saus. Je vindt alternatieven voor deze Chinese olie onderaan het recept.


Zin om deze snelle pasta te maken? Haast je naar de geel-blauwe winkel (zoals mijn 7-jarige neefjes het noemen) en geniet tijdens Veganuary nog van al het veggie & vegan lekkers! Ooh, ook wel leuk om te weten: de vegetarische en vegan gerechten zijn het hele jaar door goedkoper dan de varianten met vis en vlees. Ideaal voor zij die “meer sparen” ook op hun lijstje met goede voornemens gezet hebben 😉


Smakelijk!


Ingrediënten voor 2-3 personen


250 gram plantballetjes (Zweedse Shop, IKEA), ontdooid

1 ui

2 dikke tenen look

200 gram spruiten

1 theelepel oregano

1/2e theelepel komijnpoeder

Flinke snuif cayennepeper

Snuif kaneel

Optioneel: snuif gerookt paprikapoeder

1 blik kerstomaten

120 gram pasta (gaartijd 5 à 10 minuten)

500 ml groentebouillon

200 gram witte bonen (blikje of bokaal), gespoeld en uitgelekt

2 à 3 flinke theelepels crispy chili oil*

Bosje platte peterselie, grof gehakt

Olijfolie, peper & zout


Materiaal: een stoofpan met deksel of een stoofpot


Bereidingswijze (30 min)


1. Verhit wat olie in een grote pan of stoofpot op middelhoog vuur. Bak de plantballetjes in enkele minuten krokant. Kruid met peper en zout. Haal uit de pan en hou opzij.

2. Snipper ondertussen de ui. Pel de look, halveer en haal er het groene hart uit. Snipper de spuitjes fijn

3. Giet wat olie in dezelfde pan en bak de ui in enkele minuten glazig. Voeg de spruitjes toe, samen met de look en de kruiden en roerbak enkele minuten.

4. Voeg het blik kerstomaten toe, alsook de pasta en groentebouillon. Breng aan de kook en laat vervolgens onder deksel pruttelen tot wanneer de pasta gaar is. Teveel water? Laat het even verdampen. Pasta niet gaar? Voeg extra water toe.

5. Voeg de witte bonen en de gebakken balletjes toe, en verwarm een tweetal minuten. Zet het vuur uit.

6. Lepel de crispy chili oil bij de pasta en voeg ook de platte peterselie toe. Roer voorzichtig, proef en kruid bij.


*Heb je geen crispy chili oil in huis? Voeg dan wat andere pikante saus toe, zoals sambal oelek of harissa. Pas wel de hoeveelheid aan, want niet elke chilisaus is even pikant. Heb je ook deze niet in huis? Dan kan een extra snuif cayennepeper of chilivlokken volstaan.




#Veganuary #AlleBeetjesHelpen #advertentie want samenwerking met IKEA België.





bottom of page