top of page

Verloren Brood uit de Oven

Bijgewerkt op: 6 jun. 2022

Zou je het niet geweldig vinden om elke ochtend te genieten van een snel en overheerlijk mealprep ontbijt? Maak dit weekend dan deze combinatie van verloren brood uit de pan, met broodpudding uit de oven. Verloren Broodpudding, of zoiets? 🤪 Verzamel dus al je oud brood (en zondagse pistolets en croissants), en maak een lekker #zerowaste gerecht waar je een hele week van kan genieten! Ik eet het graag met yoghurt & ahornsiroop, maar als vieruurtje met een bolletje vanille-ijs is het ook top! Dessert for breakfast, klinkt goed!


Het recept vind je hieronder. Lees zeker ook de tips onderaan, voordat je er aan begint!


Wil je nog meer mealprep inspiratie? Lekker en gezond eten zonder élke dag te koken? Neem een voorsprong op je drukke week en volg mijn Mealprep Masterclass! Dit is dé online cursus boordevol recepten (meer dan 60!), mealprep tips, mealplan tricks en gezonde inspiratie.


Verloren brood uit de oven ©FoodLove

Ingrediënten voor 1 grote ovenschaal


400 gram oud (zuurdesem)brood (niet keihard, gewoon een dag of twee oud)

0,70 liter (3 cups) plantaardige melk, zoals Alpro This is Not M*lk, of meer (zie tips)

75 ml ahornsiroop, of meer (bij heel donker granenbrood bvb., da mag het misschien iets zoeter)

4 flinke eetlepels maiszetmeel

1,5 eetlepels chiazaad

1 à 2 theelepels vloeibare vanille-essence

Snuifje zout

Snuifje kurkumapoeder (voor de kleur)

2 handenvol rood fruit (mag uit de diepvries)

Een handvol noten, gehakt

1 flinke eetlepel kokosbloesemsuiker


Bereidingswijze (10min voorbereiding+ 30min weken + 50min oven)


- Snij het brood (met korst!) in stukken van 2 cm. Zet opzij.

- Neem een ovenschaal van 24x18x6cm (of iets groter). Doe er al roerend melk, ahornsiroop, maiszetmeel, chiazaad, vanille, zout en kurkuma in. Meng goed met een garde tot wanneer je geen klonters maiszetmeel meer ziet. Proef en voeg meer vanille of ahornsiroop toe naar smaak. Veel hangt af van de specifieke melk die je gebruikt (is die reeds (ge)zoet?) en het brood dat je gaat gebruiken (is het wat zoeter witbrood, of eerder donker brood dat meer naar graantjes smaakt.

- Voeg de stukjes brood toe aan de ovenschaal en meng goed (met de handen) tot wanneer alle stukjes vochtig zijn. Zet de schaal minstens 30 minuten in de koelkast. Meng het geheel halverwege nog eens goed door elkaar, zodat de bovenste stukjes ook voldoende vocht opnemen. Meng niet te ruw/te lang, de stukjes brood moeten niet uit elkaar vallen.

- Verwarm ondertussen de oven voor op 180° boven- en onderwarmte.

- Verdeel de rode vruchten over de ovenschaal, duw ze hier en daar in het verloren brood. Verdeel de gehakte noten over de schotel en strooi er als laatste de kokosbloesemsuiker over in een dun laagje.

- Bak 50 minuten in de oven of tot wanneer het verloren brood stevig en goudbruin is.

- Serveer met yoghurt, extra rood fruit en een lepel ahornsiroop.


Tips:

- Is je brood toch echt heel hard en droog? Voeg dan eventueel wat meer melk toe als je merkt dat het brood na het weken te droog blijft. Laat dan zeker ook lang genoeg weken.

- Gebruik bij voorkeur steviger brood (zoals zuurdesem). Heel zacht brood gaat sneller uit elkaar vallen tijdens het mengen.

- Meng niet te heftig, je wil geen broodpuree :)

- Je kan de voorbereiding ook perfect ’s avonds al doen. Dan laat je het brood een hele nacht weken, en moet je ’s ochtends gewoon de schaal in de oven zetten. Na een klein uurtje heb je een heerlijk warm ontbijt voor met de hele familie.

- Ik maak deze broodpudding voor de hele week en haal er gemakkelijk 6 à 8 porties uit.

- Het is helemaal plantbased dus bewaart gemakkelijk een kleine week in de koelkast. Porties invriezen moet ook perfect lukken, al heb ik het zelf nog niet gedaan.

- Vervang maiszetmeel (= Maizena) niét door iets anders. Je hebt dit echt nodig om een dikke pudding textuur te krijgen. Anders blijft het mogelijks te nat en lopend.

Disclaimer


Dit recept maakte ik in samenwerking met Alpro. Ik wer enkel samen met merken en producten waar ik achtersta en die ik zelf ook koop.Comments


bottom of page