top of page

Food Fotografie Tip: Frozen açai smoothie bowls

Bijgewerkt op: 16 jul. 2021

Je hebt het waarschijnlijk al eens gedaan tijdens het ontbijten: jouw kleurrijke smoothie bowl vereeuwigen op foto. Je nam er misschien zelfs je tijd voor: framboosjes mooi op een rijtje leggen, verschillende bokalen kokosschilfers, granola en pompoenpitten uit de kast halen, en de mooiste smoothiebowl creëren.


Maar wat als jouw prachtig gestyled ontbijt al na enkele seconden begint te smelten en het er helemaal niet meer zo appetijtelijk uitziet tegen dat je je camera hebt bovengehaald? Happens to the best of us! Zéker wanneer je ontbijt een frozen smoothie bowls of nice cream is, zoals bij een heerlijk paarse açai smoothie bowl. Hoe kan je de mooiste foto maken, voordat jouw gerecht volledig gesmolten is?


Ik verklap je graag mijn 7 gouden tips voor het shooten van (n)ice cream, frozen açai smoothie bowls of andere smeltende gerechten. Wil je nog meer bijleren over foodstyling en food fotografie? Dan is mijn online cursus  Foodstyling & Fotografie Essentials misschien wel wat je zoekt!


Gouden Tip 1 : Bedenk vooraf hoe je het gerecht wilt stylen


Voordat je in de keuken kruipt, is het een slim idee om na te denken hoe je wilt dat de styling eruitziet. Bedenk welke toppings je op je smoothie bowl wilt en welke kleuren je in je gerecht wilt: een overdaad aan rood fruit, liever tropisch geel en oranje, of ga je voor een lekkere regenboogkleurige mengeling ?


Welke crunchy toppings wil je gebruiken? Heb je enkel granola in huis, of kan je ook nog groene pompoenpitten en witte amandelschilfers toevoegen? Vergeet zeker de kleine texturen niet: chiazaad, lijnzaad, fijne kokosrasp,.. Dit kan echt de finishing touch zijn op een smoothie bowl!


Bedenk dit voordat je aan je ijsje begint, zo verminder je de kans op smeltgevaar!


Gouden Tip 2: Maak je compositie op voorhand


De compositie is het geheel van je gerecht en de elementen errond. Dit creëert een sfeer en een verhaal, wat heel belangrijk is voor de impact die je foto heeft op de kijker.


Kies dus welk kommetje je wilt, op welke ondergrond je de kom zal plaatsen (op je marmeren aanrecht, je houten tafel of je zachte deken?) en welke elementen je nog op de foto wilt. Zorg dat alles goed samenpast en dat er niets de aandacht wegneemt van het gerecht zelf.


Je kan bijvoorbeeld een leuke lepel uitkiezen, een klein kommetje vullen met wat granola, een tas koffie of thee in de hoek van de foto plaatsen, of zelfs het boek of tijdschrift dat je aan het lezen bent in beeld leggen.


Maak de compositie voordat je je smoothie bowl maakt. Zo kan je de nodige elementen verzamelen en verlies je straks geen tijd meer met het zoeken naar dat ene leuke lepeltje!


ps: sommigen steken hun lege kommetje even in de vriezer, zodat de smoothie zeker niet te snel smelt! Dat kan je doen, maar let op dat je geen condens krijgt op het kommetje tijdens het shooten!


Gouden Tip 3: Prep your toppings


Zorg dat jouw fruit gespoeld en gesneden is, je kommetjes granola en andere toppings klaar staan, de noten gehakt zijn en alles binnen handbereik staat.


Varieer ook de grote en snijwijze van je ingrediënten. Niet alles moet in schijfjes, blokjes of plakjes. Snij bvb. de aardbeien in vier, een aantal blauwe bessen in twee, maak schijfjes van je kiwi of halve maantjes van je nectarines en schep bolletjes uit de meloen of het dragon fruit.Gouden Tip 4: Get your camera


Ok ik geef het toe, deze klinkt gewoon too obvisous. Maar ik herhaal het toch graag: zorg dat je camera klaar ligt, met de juiste lens, je SD-kaart erin én de batterijen opgeladen. Je kan je niet inbeelden hoe vaak ik vroeger (!) met een lege batterij klaarstond, of vijf foto's nam voor ik doorhad dat er geen geheugenkaartje in mijn camera zat.. #rookiemistakes


Shoot je met je smartphone? Zorg dan dat de batterijen opgeladen zijn én dat je je lens eens goed afkuist met een brillendoekje of andere zachte krasvrije doek.Gouden tip 5: Give it a good base


Wil je een groot kommetje gebruiken omdat het zo mooi is, maar heb je niet voldoende frozen smoothie gemaakt? Of is je smoothie iets lopender uitgevallen en verdwijnen de toppings onder het oppervlak?


Plaats dan een kleiner kommetje omgekeerd in de grotere smoothie bowl, zodat de onderkant van dat kommetje net onder het oppervlak van je smoothie bowl zit. Alle toppings die je er dan bovenop legt, blijven dan mooi "drijven". Ook kan je op die manier dus een groter kommetje vullen met weinig frozen smoothie!


Nog een leuke toepassing hiervan? Stel dat je graag eens een foto maakt van twee kommetjes gevuld met een kleurrijke frozen smoothie, maar je hebt geen zin/ingrediënten om twee porties te maken? Dan kan je één portie gewoon verdelen over twee kommetjes, die je grotendeels opvult met een omgekeerd kleiner kommetje!Gouden Tip 6: Blend it!


Eens je compositie klaar staat, je toppings geprepped zijn en je camera opgeladen is, kan je in de keuken je blender aanzetten om je smoothie te maken.


Zorg dat je ingrediënten zo koud mogelijk zijn, zodat de smoothie langer stevig blijft en niet begint te smelten na 20 seconden. Gebruik niet teveel plantaardige melk (bij een sterke blender is dat zelfs niet nodig!) of kies voor stevige yoghurt om het blenden te vergemakkelijken bij een niet zo krachtige blender.


Blend niet te lang, want ook de hitte van de draaiende messen kan voor sneller gesmolten smoothies zorgen! Ik blend altijd eerst mijn niet bevroren fruit, yoghurt en eventueel notenpasta, zodat ik een goede uniforme basis heb vooraleer ik de bevroren ingrediënten toevoeg. Dat maakt het veel gemakkelijker voor mijn blender, die niet houdt van harde & bevroren aardbeien en bananen onderin de blenderkom.Gouden Tip 7: Be quick, but careful!


Nu gaat het snel: je favoriete kommetje staat klaar, het fruit en de toppings liggen binnen handbereik. Nu moet je enkel nog voorzichtig maar snel te werk gaan, om de mooiste smoothie bowl te creëren!


Lepel de frozen smoothie voorzichtig in het kommetje en veeg ongewenste druppels weg. Werk de smoothie af met de gekozen toppings. Dat kan mooi in rijtjes of halve maantjes zijn, maar ook wat nonchalanter met de ingrediënten in verschillende hoopjes en waaiertjes naast elkaar.


Werk de bowl af met kleine texturen (lijnzaad, chiazaad, kokosrasp,..) en plaats hem snel op je set. Hou je kommetje stabiel wanneer je naar je set wandelt, zodat er geen randen verschijnen boven het smoothie-oppervlak.


Dubbelcheck of alles klopt, er geen vlekken, verdrinkende ingrediënten of platte muntblaadjes in beeld zijn, en maak jouw prachtige frozen smoothie bowl foto.


En geniet dan KEIHARD van jouw heerlijk ontbijt!


Wil jij ook een heerlijke açai smoothie bowl maken? Check dan zeker de website van The Holy Berry, dé beste (en biologische!) açai die je in België kan verkrijgen!


Gaven deze foodstyling tips & tricks jou zin om meer te leren over food fotografie, zodat je zelf ook prachtige & krachtige foto's kan maken? Neem dan zeker een kijkje bij mijn e-course Foodstyling & Fotografie Essentials!Disclaimer


Deze blogpost is géén gesponsorde post. The Holy Berry is een prachtig merk waarvoor ik regelmatig foodstyling- & fotografie-opdrachten doe. De mensen achter het merk zijn twee fantastische ondernemers, met een grote liefde voor de natuur, onze gezondheid en lekker eten. Lees zeker eens hun verhaal.

316 weergaven

Comments


bottom of page