Kerst ziet er dit jaar wat anders uit: geen grote familiefeesten, geen overdaad aan eten en drinken én geen kerstmarkt met schaatspiste, wafels, chocomelk en glühwein. Maar geen paniek: je kan de kerstmarktsfeer helemaal zelf creëren! Ok, die schaatspiste wordt wat moeilijk, maar de lekkerste glühwein, die maak je eigenlijk gewoon zelf.
Het recept hieronder is super easy. Koop zeker bio appelsienen, citroenen en mandarijntjes, aangezien we de schil gebruiken!
Voor ½ liter gluhwein
½ fles rode wijn (375 ml)
100 ml water
1 sinaasappel (bio, onbespoten)
½ citroen (bio, onbespoten)
2 kaneelstokjes
2 kruidnagels
1 steranijs
1 blaadje laurier
1 à 2 eetlepels ahornsiroop
2 eetlepels amaretto (of meer naar smaak)
1 mandarijn (bio, onbespoten)
Bereidingswijze:
- Verwarm de rode wijn en het water in een steelpan op een laag vuur.
- Spoel de citrusvruchten grondig.
- Snij de schil van een halve appelsien, zo dun mogelijk. Je wilt niet het bittere witte gedeelte. Doe de schil bij de rode wijn, samen met het sap van de volledige appelsien.
- Schil ook een halve citroen en doe deze bij de rode wijn samen met het sap van een halve citroen.
- Voeg de kaneelstokjes, kruidnagel, steranijs en laurier toe.
- Laat minstens 30 min sudderen op middellaag vuur. Het mag niet koken, want dan verlies je de alcohol ;)
- Lepel er wat ahornsiroop bij en roer er als laatste de amaretto door. Je kan ook cognac gebruiken, dat is traditioneler.
- Proef en pas de smaken aan naar wens.
- Je kan de glühwein zeven, maar dat hoeft niet.
- Snijd als laatste de mandarijn in schijfjes en vervolgens in kwartjes.
- Verdeel de glühwein over 3 of 4 tassen en voeg de kwartjes mandarijn toe.
Tip: heb je geen kaneelstokjes, steranijs en kruidnagel? Gebruik dan een zakje chai thee!
コメント