top of page

Gerechtjes om te delen #2: Kruidenkaas met vijgen, noten, citroen en balsamico

Bijgewerkt op: 5 dec. 2022

Enkele weken geleden deelde Justine Doiron een butter board en het internet ontplofte. Boter uitsmeren op een plankje, versieren met de mooiste en lekkerste toppings en er vervolgens een stuk zuurdesembrood doorhalen. Zo gemakkelijk. Zo mooi. Zo lekker. Ik was dus onmiddellijk very intrigued, want ik hou wel van goei' boter 😁

Maar tegelijkertijd dacht ik ook: is een plank vol boter niet een béétje teveel van het goede? Zeker wanneer er nog drie andere hapjes op het menu staan, dan lig ik liever niet na één hapje al in een halve food coma.

Ik koos er daarom voor om de boter in dit recept te vervangen door (vegan) kruidenkaas. Even romig én beter bestand tegen smelten. Een butter board op een hapjestafel naast de chauffage? Ik ben er zeker van dat er al heel wat slippery accidents gebeurd zijn!


Als toppings koos ik o.a. voor noten, heel wat kruiden, balsamico-azijn en vijgen. Deze laatste waren in het seizoen toen ik de recepten ontwikkelde en smaakten er heerlijk bij! Deze winter kan je ze natuurlijk vervangen door dunne plakjes grapefruit of granaatappelpitjes.


Dit recept is het laatste uit een reeks van 4 sharing dishes, waarin ik 4 gerechten deel die perfect zijn om te sharen én waarvoor je de (voor)bereiding volledig op voorhand kan doen. Zo geniet je zelf mee(r) van de gezellige avond en het eten!
Ingrediënten voor 3-4 personen

2 potjes (vegan) kruidenkaas

2 vijgen (of vervang door granaatappelpitjes of grapefruit)

Handvol gehakte noten

Enkele takjes verse kruiden

Enkele lepels stroperige balsamico-azijn

Goede olijfolie

Citroenzeste, vers of gevriesdroogd

Chilivlokken naar smaak

Grove zeezoutvlokken en zwarte peper

Serveren met: brood, rauwkost, of de Cheesy Smashed Potatoes uit de reeks!

Bereidingswijze

- Smeer de kruidenkaas uit over een plat bord en plaats in de koelkast tot vlak voor het serveren.

- Snij de vijgen in plakjes, hak de noten en kruiden grof. Zet opzij tot wanneer je bezoek er is.

De volgende stappen doe je wanneer je bezoek er is:

- Verdeel de toppings over de kruidenkaas en druppel er balsamico-azijn en olijfolie over.

- Kruid het geheel met citroenzeste en chilivlokken, en werk af met zoutvlokken en peper.

Enkele cruciale tips voor een butter board (of je het nu met boter of kruidenkaas maakt):

  1. Serveer je "boterplank" niet op een.. plank. De groeven in je (plastic of houten) plank kunnen bacteriën bevatten, die zich vrolijk in je boter of kruidenkaas gaan nestelen. Een proper bord is dus perfect!

  2. Vermijd double dipping. Wat als je vriendin wat ziek is, vrolijk in haar broodje bijt en vervolgens enthousiast datzelfde stukje brood opnieuw in de boter/kruidenkaas dopt? Jawel, jij voelt morgen je keel ook al kriebelen! Maak de stukjes brood klein genoeg zodat ze in één hap kunnen opgegeten worden, of leg enkele messen of lepeltjes op het bord.


Commentaires


bottom of page