top of page

Gerechtjes om te delen #4: Plaattaart met spruitjes, paddenstoel en pompoen

Bijgewerkt op: 5 dec. 2022

Deze groentetaart lijkt écht op een romantisch herfsttafereel. Bruine, groene en oranje tinten wisselen elkaar af, net zoals je zou zien wanneer je buiten in het bos en frisse neus haalt. Mooi toch? 😍


Ik combineer spruitjes, paddenstoelen en pompoen op één plaattaart. Ik hoop dat je deze combinatie een kans geeft, want de variatie in kleuren, smaken en texturen is echt subliem. Hou je écht niet van spruitjes of paddenstoelen? Vervang ze dan door snippers groene kool, partjes aardpeer, schijfjes wortel, bloemkoolroosjes, of andere stevige groenten die niet teveel water bevatten en wel even in de oven mogen.

Als basis nam ik vegan bechamel uit een pakje: eenvoudig in gebruik, met de perfecte dikte en ook gewoon keilekker. Je kan natuurlijk kruidenkaas of roomkaas gebruiken, maar dan mis je misschien wel de smeuïge toets van bechamel.


De mise-en-place van de plaattaart doe je voordat je bezoek komt. Zodra je bezoek aan de eerste hapjes begint, werk je de taart op 2 minuten af. Terwijl de oven het werk doet, kan jij lekker meegenieten met jouw vrienden en familie!


Dit recept is het laatste uit een reeks van 4 sharing dishes, waarin ik 4 gerechten deel die perfect zijn om te sharen én waarvoor je de (voor)bereiding volledig op voorhand kan doen. Zo geniet je zelf mee(r) van de gezellige avond en het eten!


Lees zeker ook de 3 andere blogposts: Spicy Spruitjes uit de oven, Butterboard zonder Boter (maar met heerlijke kruidenkaas en vijgen) en Cheesy Smashed Potatoes.Ingrediënten voor 1 taart

150 gram spruiten

250 gram gemengde paddenstoelen

150 gram butternut pompoen

1 tl tijm

1 tl uipoeder

0,5 tl lookpoeder

1 rol bladerdeeg

1/2e potje vegan bechamelsaus

Rijstolie, zwarte peper en zeezout

Bereidingswijze


- Doe de mise-en-place voordat jouw bezoek er is:

- Halveer de spruitjes, snij de paddenstoelen in grote stukken (ze krimpen enorm in de oven!) en de butternut (ongeschild!) in blokjes van 1 à 1,5 cm.

- Meng de groenten in een kom met olie en alle kruiden/specerijen. Zet opzij tot wanneer je bezoek er is.


Wanneer jouw bezoek er is:

- Verwarm de oven voor op 200° boven- en onderwarmte.

- Haal de rol bladerdeeg uit de koelkast en laat enkele minuten op kamertemperatuur komen voordat je hem uitrolt. Leg het bladerdeeg mét bakpapier op een bakplaat.

- Lepel de vegan bechamel over het bladerdeeg. Laat een randje van 1 cm vrij.

- Verdeel de groenten over de bechamel. Ze zullen krimpen, dus wees niet zuinig.

- Plaats in de oven en bak 25 à 30 minuten, of tot wanneer de groenten gaar zijn en het bladerdeeg krokant.Commenti


bottom of page