top of page

Minestrone met tomaat, wortel, groene kool en witte bonen

Deze goedgevulde tomatensoep boordevol groenten zet je in 1-2-3 op tafel. Het is het ideale mealprep gerecht voor de middagpauze: heerlijk vullend, boordevol warme smaken en met genoeg bite om als volwaardige lunch te dienen. Je werkt het af met Parmezaanse kaas, dan blijft elke hap boeiend? Klinkt goed? 😊


Gebruik de groenten die je in huis hebt: dat kunnen stevige groenten zijn (zoals wortel, pompoen en selder), of zachtere groenten (zoals courgette, tomaat en paprika). Ook de witte bonen zijn geen must en kan je vervangen door linzen, gebakken veggie kipstukjes of vegan gehakt. Handig!

Ik hou van verwarmende, pittige en intense smaken, maar wees hier lekker creatief. Heb je de genoemde kruiden niet in huis, geen paniek! Kijk eens wat er wél in je schuif ligt. Heb je bvb. ras-el-hanout in huis? Gebruik dan die. Je kan ook spaghettikruiden of een tacokruidenmix gebruiken, maar pas dan op met het extra zout dat je toevoegt. Vaak bevatten zo’n mengelingen veel zout.


Het recept vind je hieronder!


Minestronesoep met selder, wortel, tomaat en witte bonen

RECEPT MINESTRONESOEP MET TOMAAT EN WITTE BONEN


Ingrediënten voor 4 à 5 porties

2 ajuinen naar keuze

2 à 3 tenen look

3 stengels selder

2 dikke wortels

Flinke snuif cayennepeper

1 tl komijnpoeder

1/2e à 1 tl geroosterd paprikapoeder

Optioneel: 1/2e tl gemalen koriander

2 à 3 el tomatenpuree (concentraat)

2 el groentebouillonpoeder

4 bladeren groene kool

1 blik (400 gr) reuze witte bonen

Ter afwerking: Parmezaanse kaas (of de gemalen kaas je in huis hebt)

Optioneel: citroensap, platte peterselie en pijnboompitten


Bereidingswijze (35 min)


  1. Kook 1,5 liter water in de waterkoker.

  2. Snipper de ui fijn. Pel de look. Spoel de groenten. Snij de selder in halve maantjes. Halveer de wortelen in de lengte (schillen hoeft niet) en snij in halve schijfjes, of halveer nogmaals en snij in kwartjes.

  3. Snij de dikke nerf uit de groene kool. Snij de rest in lange repen van 3 à 4 cm. Leg de lange repen op elkaar en snij ze vervolgens in de breedte in reepjes van 0,5 à 1 cm.

  4. Verhit olie in een kookpot op (middel)hoog vuur. Bak de ui glazig. Voeg wortel, selder en look toe. Bak enkele minuten, roer regelmatig.

  5. Voeg de specerijen en tomatenpuree toe en bak enkele minuten mee.

  6. Giet 1 liter kokend water erbij. De groenten moeten onder water staan, voeg dus meer toe indien nodig. Doe ook het bouillonpoeder erbij.

  7. Zet een deksel op de pot en laat 5 à 10 minuten sudderen op matig vuur, tot wanneer de wortel beetgaar is. Spoel de witte bonen.

  8. Voeg de groene kool en witte bonen toe en laat 5 minuten meekoken, of langer indien je de groenten zachter wenst.

  9. Voeg citroensap toe, naar smaak.

  10. Serveer met Parmezaanse kaas platte peterselie en pijnboompitten.

bottom of page