top of page

Mealprep: Tover je poke bowl om tot teriyaki noodles

Ik ben een grote fan van mealprepping: op een rustig moment wat ingrediënten of volledige gerechten voorbereiden, zodat ik op drukke momenten snel een voedzame maaltijd op tafel kan zetten. De reactie die ik echter vaak hoor is deze:


"Mealprepping zou me veel stress en tijd kunnen besparen,

maar ik heb helemaal geen zin om 2 of 3 keer na elkaar hetzelfde te eten!"


En dat begrijp ik 100%. Maar dat is dan ook een erg groot misverstand! Mealprepping kan ook heel wat creatiever zijn: met een kleine aanpassing of toevoeging kan je één gerecht omtoveren tot een tweede new & improved gerecht. Zo kan je deze poké bowl in 1-2-3 omtoveren tot een heerlijke kom gebakken teriyaki noodles. Echt waar! De poke bowl is dan perfect als voedzame lunch, de teriyaki noodles zijn het ideale comfort food na een drukke werkdag.



"Maar hoe lang blijft dat dan goed? Ik heb geen zin in verlepte groenten!"


Ook die misvatting doet vaak de ronde: bereide gerechten zouden maar beperkt houdbaar zijn in de koelkast. En dat is dus gelukkig niet zo! Heel wat mealprep bereidingen kan je 3 tot 5 dagen veilig (en smakelijk) bewaren, zeker wanneer:

1) je kiest voor plantaardige ingrediënten

2) je zout, sausjes en dressings nog niet toevoegt aan je salades en rauwkost

3) je alles veilig en luchtdicht bewaart


Kies je bijvoorbeeld voor de Cirqula multikom van Mepal (die kleurrijke bewaardozen op de foto), dan zit je goed. Deze hebben een perfecte sluiting, waardoor zelfs de korianderblaadjes heerlijk vers bleven (echt waar! ik heb een foto om het te bewijzen als je wil). Ze zijn stapelbaar en mogen in de vaatwasser, magnetron en vriezer (al zou ik de sushi bowl niet zo snel invriezen 😉). Bovendien hebben ze een doorkijkvenster, waardoor je gemakkelijk ziet welke gerechten je nog in je diepvries of koelkast hebt zitten, zodat je niets vergeet. Want dat zou echt wel zonde zijn, na al dat flink gemealprep, toch?


De sushi bowl is snel gemaakt. We maken er in totaal vier porties van, waarvan je er 2 als lunch eet (eentje voor jou, en eentje voor je partner/collega/dochter/broer). De 2 resterende sushi bowls kan je dan met enkele eenvoudige toevoegingen opwarmen en omtoveren tot


En ja hoor, je ziet het goed: bij het maken van de gebakken noodles verwarm ik ook de radijsjes en komkommer. Dat is écht lekker (pinky promise). In heel wat landen of eetculturen (w)eten ze dat al veel langer! Nu jij nog 😊


Ingrediënten voor 2 porties van elk gerecht (dus telkens voor 2 personen)


Voor de basis:

4 porties udon noodles

1 kleine rode ui

1 eetlepel rijstazijn

1 pakje gekruide tofureepjes

1 zoete puntpaprika

1 kleine courgette

1 handvol radijsjes

1/2e avocado

1 kleine komkommer

4 flinke eetlepels gedopte edamameboontjes

Rijstolie


Voor de afwerking van de poke bowl:

2 theelepels sesamzaadjes

2 eetlepels srirachamayonaise

2 eetlepels sojasaus + 1 eetlepel sesamolie + 2 theelepels rijstazijn


Voor de afwerking van de noodles:

2 à 3 eetlepels zoete teriyakisaus, of woksaus naar keuze

1 à 2 eetlepels sojasaus, naar smaak

Verse koriander

2 theelepels sesamzaadjes


Bereidingswijze


Voorbereiding (20 min):


  1. Kook de noodles gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water, laat uitlekken en meng met wat sesamolie.

  2. Snij de rode ui in fijne ringen, doe in een bokaaltje samen met de rijstazijn en een snuifje zout en schud goed door elkaar. Plaats in de koelkast en laat minstens 15 minuten pekelen.

  3. Bak de tofureepjes in wat rijstolie.

  4. Snij de puntpaprika in ringen, de courgette in linten (courgetti), de radijsjes in schijfjes, de avocado in plakjes en de komkommer in halve maantjes.


Voor de poke bowl (5 min):


  1. Verdeel de helft van alle basisingrediënten (behalve de avocado, die gebruik je integraal in de poke bowl!) over twee lunchboxen.

  2. Strooi er wat sesamzaadjes overheen.

  3. Doe de srirachamayonaise in één potje en het sausje van sojasaus, sesamolie en rijstazijn in een ander potje.

  4. Plaats in de koelkast, jouw lunch voor 2 is klaar!



Voor de gebakken noodles (10 min):


  1. Verhit wat rijstolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de resterende helft van alle basisingrediënten toe (behalve de halve avocado, die heb je integraal aan de poke bowls toegevoegd). Bak enkele minuten al roerend, tot wanneer de groenten gaar zijn en de noodles warm.

  2. Giet de teriyakisaus en de sojasaus over de noodles. Roer goed om. Proef en kruid bij naar smaak.

  3. Verdeel over twee kommen. Serveer met verse koriander en sesamzaadjes.


Dit is een samenwerking met Mepal. Ik werk enkel samen met merken en producten waar ik achter sta en die ik zelf zou kopen. #advertentie


bottom of page