top of page

1 basis, 2 x anders: Thaise Curry wordt Noedelsoep

1 x koken, 2 x eten? Jawel! En dan het liefst wanneer je de tweede dag kan genieten van een maaltijd die niet exact hetzelfde smaakt als de dag voordien😉Ik ben daarom een grote voorstander van creatief koken met restjes: waardevolle leftovers omtoveren tot een gelijkaardig (uiteraard, want de basis is hetzelfde) maar toch net-dat-tikkeltje-anders gerecht.


Dat gaat heel gemakkelijk wanneer je kiest voor een stoofpotje, want je kan er echt alle kanten mee op. Zo ontdek je bijvoorbeeld in de Mealprep Masterclass hoe ik een restje chili con carne verwerk tot een Mexicaanse maaltijdsoep. Of wat dacht je van een restje seitanstoverij dat een nieuw leven vindt in een ovenschotel met bloemkoolpuree. Het recept daarvan vind je trouwens in mijn kookboek Ready, Set, Go!


Voor deze blogpost vloog ik (figuurlijk dan) naar de andere kant van de wereld: naar Thailand! Ik maak een grote hoeveelheid Thaise curry en gebruik de restjes als basis van een romige noedelsoep. De basis is dus telkens hetzelfde, maar het gerecht wordt anders afgewerkt: de curry serveer je met rijst, tofu en pindanoten; de noedelsoep krijgt een zachtgekookt eitje en paddenstoelen als topping. Ook voegen we extra smaakmakers toe aan de soep, zoals sesamolie, sojasaus en limoensap.


Thaise Curry en Noedelsoep - Mealprep ©FoodLove

Ik vond alle ingrediënten bij Rayon (uitgezonderd de witte miso, die hadden ze even niet!). Rayon is een Belgische online supermarkt met een sterke focus op Belgische producten, merken en producenten. Fijn toch? Ook leuk: met de code rayonfoodlove23 heb je 10 euro korting op je drie volgende bestelling (van min. 50 euro). Nog beter? Deze maand (februari 2023) bestaan ze 1 jaar, en dat vieren ze met gratis cadeautjes!

Voor ik het recept met je deel, geef ik graag enkele belangrijke tips mee. Ik vertel ze namelijk graag vòòrdat je je inkopen doet en aan het koken slaat.


Handige tips

  1. Gebruik gerust andere groenten, als die een gelijkaardige (en dus relatief korte) gaartijd hebben. Ik denk aan courgette, erwtjes of groene asperges.

  2. Een bundeltje enokipaddenstoelen bereid je door de onderste 2-3 centimeter te verwijderen en het bundeltje los te trekken tot kleinere bundeltjes. Deze voeg je dan de laatste 2 minuten toe aan de kokende soep.

  3. Kook de Thaise curry niet te lang: je wil beetgare groenten. De restjes ga je namelijk opnieuw aan de kook brengen, en niemand heeft zin in platgekookte groenten ;-)

  4. Gebruik rode currypasta uit de supermarkt, als je het niet te pikant wilt. Die uit de Aziatische winkel is meestal veel pikanter.

  5. Kies noedels die snel gaar zijn én mogen garen in de soep zelf, zoals instant/witte rijstnoedels. Ik zou bvb. geen zwarte rijstnoedels nemen, want die geven een donkerpaarse kleur af aan hun kookvocht (en dus aan je soep, aangezien we de noedels garen in de soep zelf). Deze zwarte rijstnoedels zou je dan dus best eerst apart koken en nadien pas toevoegen aan de soep.

  6. De hazelnoottofu is mijn favoriet: het zit boordevol smaak, moet je niet meer kruiden en zelfs ongebakken is het heerlijk! Deze vind je niet in alle winkels, maar wel bij Rayon en in biowinkels.

  7. Wil je graag een dikkere curry? Vervang dan een deel van het water door meer kokosmelk/room

  8. Extra snel I: gebruik 800 gram gesneden wokgroenten ipv zelf groenten te wassen en te snijden.

  9. Extra snel II: gebruik een extra lepel rode currypasta in plaats van zelf gember, chili en citroengras toe te voegen. Niet helemaal hetzelfde, maar ook lekker!

  10. Extra snel III: Kook de eitjes in het water van de rijst (nadat je de rijst hebt afgegoten en het water hebt bijgehouden). Je kan de gekookte eitjes dan in de koelkast bewaren tot de dag nadien.

  11. Extra lekker: gebakken ajuintjes in huis? Strooi ze rijkelijk over beide gerechten. It's too good!

Ok, nu dat helemaal duidelijk is, kunnen we aan het recept beginnen!

Thaise curry met rijst en tofu ©FoodLove

Voor de basis = de Thaise curry (voor 4 porties, dus telkens 2 porties voor de 2 gerechten)


1 grote ui

60 gram gember

3 tenen look

1 milde chili

2 stengels citroengras

100 gram sugar snaps

125 gram babymais

1 rode puntpaprika

200 gram paksoi

250 gram broccoli

1 flinke eetlepel milde rode currypasta

2 eetlepels witte miso

400 ml kokosmelk of -room (de culinaire variant, niet die om te drinken)

Olie, peper en zout


Voor dag 1: Curry met rijst en tofu


1 pakje gekruide tofureepjes of 1 blok hazelnoottofu

2 porties rijst

Gehakte pindanoten

Sesamzaadjes

Bosje koriander en/of munt

1/2e limoen


Voor dag 2: Noedelsoep met eitje en paddenstoelen


2 porties (instant) noedels

2 eitjes

1 à 2 eetlepels sojasaus

1 eetlepel sesamolie

100 gram shiitake of beukenzwammetjes, of 50 gram enoki paddenstoelen

Sesamzaadjes

Bosje koriander en/of munt

1/2e limoen


Lees onder de foto verder voor de bereiding van de basis!


Bereidingswijze van de basis (30 min)

  1. Snipper de ui. Schil de gember. Schil de look en verwijder de groene kern. Snij de chili in ringen. Plet het citroengras (met een deegrol bvb. Ik gebruik het heft van mijn hakmes, maar dat is tricky, mind your fingers!) en leg er indien mogelijk een knoop in.

  2. Verhit een stoofpot met wat olie op middelmatig vuur. Bak de ui twee minuten. Rasp de gember en pers de look en voeg toe aan de stoofpot, samen met chili en citroengras. Bak nog enkele minuten aan. Roer regelmatig.

  3. Snij ondertussen de puntpaprika in ringen en de paksoi in repen. Snij de broccoli in roosjes. Schil de stam en snij ook deze in blokjes.

  4. Voeg de rode currypasta en de miso toe aan de stoofpot en meng onder de ui en smaakmakers. Voeg de sugar snaps, babymais, paprika en broccoli toe. Voeg ook de stengels van de paksoi toe, maar hou de gesnipperde bladeren apart. Bak twee minuten al roerend aan.

  5. Giet de kokosmelk bij de groenten, en giet ook 1,5 blikken water toe. Kruid met peper en eventueel wat zout (de miso is reeds zout). Zet het deksel op de pan en breng aan de kook. Laat vervolgens op matig vuur 4 à 5 minuten pruttelen, of tot wanneer de groenten beetgaar zijn. Voeg de paksoibladeren toe. Proef en kruid bij.


Bereidingswijze voor de Thaise curry (10 min)

  1. Snij de hazelnoottofu in blokjes, of gebruik gekruide reepjes. Bak deze aan goudbruin in een pan met wat olie. In alle eerlijkheid: ik bak hazelnoottofu niet eens, ik voeg dat gewoon koud toe aan mijn hete curry. But you do you!

  2. Kook de rijst.

  3. Serveer twee komen Thaise curry met de portie rijst. Hou iets minder dan de helft (eerder een derde) van de curry over voor de soep.

  4. Werk af met gehakte pinda’s en tofu. Serveer met koriander/munt en partjes limoen.


Lees onder de foto verder voor de bereiding van de noedelsoep!


Bereidingswijze voor de noedelsoep (15 min)

  1. Breng een steelpan water voor de eitjes aan de kook. Voeg de eitjes toe en kook ze in 5,5 minuten zacht (dan heb je een lopend eigeel maar een stevig wit). Zijn het erg grote eitjes? Ga dan voor 6 à 6,5 minuten. Laat schrikken onder koud water.

  2. Verhit ondertussen de resterende curry. Voeg 250ml water en 1 à 2 eetlepels sojasaus en een eetlepels sesamolie toe.

  3. Voeg de instant noedels toe en laat 2 à 5 minuten meegaren, afhankelijk van de gaartijd van de noedels. Voeg de laatste 2 minuten ook de paddenstoelen toe (snij de beukenzwammetjes of enoki uiteraard eerst los van de "kluit").

  4. Is de soep te dik (dit hangt af van hoeveel vocht de noedels opnemen)? Voeg nog 100 of 200 ml water toe. Kruid het geheel bij met limoensap, peper en zout.

  5. Pel de eitjes en halveer ze voorzichtig, zodat het eigeel er niet uitloopt.

  6. Serveer elke kom noedelsoep met twee halve eitjes, een lepel sesamzaadjes en wat verse koriander/munt.


Disclaimer


Dit is een samenwerking met Rayon. Ik werk enkel samen met merken of producten die ik zelf ook zou kopen.





bottom of page