top of page

Upside-Down Amandelcake met Abrikozen

Bijgewerkt op: 30 nov. 2022

Enkele weken geleden kocht ik een fruitmand vol blozende abrikozen. Ze waren onweerstaanbaar mooi, ik kon ze gewoon niet laten liggen 😍 Wat ik ermee ging doen? Geen idee! Ik ben meer een nectarine- en perzik-kind-of-girl. Toen ik iemand een ananas upside-down cake zag maken, dacht ik: kan ik dit ook, maar dan met abrikozen (en iets voedzamer, met minder suiker én plantaardig)?


Het experiment was spannend: je hebt namelijk geen idee of het gelukt is, tot wanneer je de cake hebt gebakken en uit de vorm hebt gehaald. En ook dat ontvormen is geen sinecure: je moet er een bord op leggen, het geheel omdraaien en hopen dat het er mooi uitkomt en niet blijft plakken. Niet evident! 😅


De cake zag er uiteindelijk heerlijk uit (en smaakte ook zo), maar jammer genoeg was het deeg rond het fruit heel nat, alsof het nog rauw was. Gelukkig kon ik op jullie input rekenen, en leerde ik dat

1) het doodnormaal is dat het deeg rond het fruit wat vochtig blijft, en

2) er een aantal trucjes zijn om dat (deels) te verminderen. Deze trucjes deelde ik in deze Instagram-post.


Ik zag bovendien dat Broma Bakery gewoon een stuk bakpapier in haar taartvorm legt bij een upside down cake, zodat ze de cake er makkelijker kan uithalen. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar misschien is het wel handig voor zij die vrezen voor een plak-fiasco 😉


In ieder geval: deze cake hoeft helemaal niet perfect te zijn, hij is sowieso lekker! En kan je geen abrikozen vinden, gebruik dan gerust een andere fruitsoort. Je scoort deze zomer misschien wel verse nectarines of perziken op één van de romantische marktjes in Frankrijk?


Over Frankrijk gesproken: Binnen enkele weken reizen wij naar ons vakantiehuisje van Reli in de Provence. Deze amandelcake zal daar zeker ook eens op tafel komen, met heerlijke abrikozen uit ons favoriet fruitkraam!


Upside down amandelcake met abrikozen ©FoodLove

Ingrediënten


1 eetlepel plantaardige boter

6 eetlepels kokosbloesemsuiker

7 à 8 abrikozen

85 gr amandelmeel + 1 extra lepel

130 gram speltbloem

1 tl bakpoeder

1/2e tl baking soda

Snuifje zout

225 ml sojamelk

2 el (olijf)olie

1 el appelazijn

1 tl vloeibare vanille-essence

Voor de afwerking: poedersuiker en geroosterde amandelschilfers


Materiaal

Ronde bakvorm van 24 cm diameter (optioneel: bodem bedekt met bakpapier)


Bereidingswijze


- Verwarm de oven voor op 180° boven- en onderwarmte.

- Doe 1 el boter in de bakvorm en plaats enkele minuten in de opwarmende oven, tot wanneer de boter zo goed als gesmolten is. Halveer ondertussen de abrikozen en verwijder de pit.

- Haal de bakvorm uit de oven en smeer de boter uit over de bodem en randen van de bakvorm.

- Strooi 1 eetlepel kokosbloesemsuiker over de bodem.

- Bedek met de abrikozen, leg ze met de snijkant naar beneden. Strooi de extra lepel amandelmeel uit over de abrikozen (dit absorbeert het vrijkomende vocht van de abrikozen).

- Meng de 5 resterende eetlepels kokosbloemsuiker, amandelmeel, speltbloem, bakpoeder, baking soda en zout in een kom. Zet opzij.

- Meng sojamelk, olie, azijn en vanille in een maatbeker of tweede kom en voeg toe aan de droge ingrediënten. Meng tot een homogeen beslag en giet dit over de abrikozen. Maak de bovenkant vlak met een spatel.

- Plaats in de oven en bak 35 à 40 minuten goudbruin en tot wanneer een satéprikker er droog uitkomt.

- Laat 5 à 10 minuten afkoelen en haal dan uit de vorm: snij de randen van de cake los van de bakvorm. Leg een groot bord op de bakvorm, draai in een vlotte beweging bord+bakvorm om en zet neer. Als de taart niet vlot naar beneden valt, klop dan op de taartvorm, duw er wat op (als het ietwat flexibel metaal is) of wacht 😉

- Zeef er wat poedersuiker overheen en overstrooi rijkelijk met amandelschilfers (méér dan op mijn foto's!). Dit geeft een heerlijke crunch.


Tip:


- Het is helemaal ok als de onderkant (die dus de bovenkant wordt) wat nat blijft. Dat komt door het abrikozensap dat vrijkomt tijdens het bakken. Het deeg is helemaal vegan, dus je loopt geen enkel risico wanneer je “rauw” deeg eet.


- Haal de cake snel genoeg uit de vorm, dan wordt de bodem minder nat door het sap dat vrijkomt.


Upside down amandelcake met abrikozen ©FoodLove

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page