top of page

Asperges à la Vegande

Bijgewerkt op: 14 jun. 2022

Het startschot van het aspergeseizoen wordt vaak rond Pasen gegeven. De weken voor Pasen word je dan ook via alle food-kanalen ­­­­overstelpt met heerlijke aspergerecepten voor je home-made paasbrunch. Ik heb zelf niet echt iets met Pasen en vier dat eigenlijk nooit uitgebreid (chocolade kan je toch gelijk wanneer eten? ;)), maar ik kon toch niet weerstaan aan de prachtige witte asperges in de groentewinkel. Maar wat ging ik er mee doen?


Een kleine inspiratiesessie op Instagram en Pinterest maakte één ding heel erg duidelijk: bijna alle recepten combineerden witte asperges met ei en zalm, of met grijze garnalen. Wat als ik dit nu eens probeerde te veganizen?


Challenge (by myself) accepted!


Voor het vegan roerei zou ik vroeger onmiddellijk aan scrambled tofu gedacht hebben. Maar onlangs kocht ik uit nieuwsgierigheid een VeganEgg-poeder bij Knol & Kool in Gent (ze hebben ook een webshop!). Daar was ik dus héél benieuwd naar. De vegan zalm maakte ik op basis van wortel, op smaak gebracht met liquid smoke, vegan vissaus en zeewier.


Hoe ik dat precies deed? Dat lees je hieronder!


1. Vegan Roerei


Voor het vegan roerei gebruikte ik dus VeganEgg, een product dat ze verkochten bij Knol&Kool. Ik zag dat ze het nu (update juni 2022) niet meer hebben, maar wel alternatieven aanbieden. Dit poeder op basis van sojapoeder blend je eenvoudigweg met wat ijskoud water tot een dik en luchtig “beslag”. Je bakt het vervolgens zoals een roerei in de pan tot de gewenste textuur heeft. Hoe je dat exact doet, lees je natuurlijk op de verpakking van het product ;) Volgens de verpakking moet je het 7-9 minuten bakken, maar dat was voor mij te lang. Ik hou wel van een smeuïg roerei!


Ik voegde zelf nog een snuf kurkuma toe (voor de gele kleur van mijn “roerei”) en wat kala namak. Kala wat? Kala namak is een zout uit de Himalaya. Het ruikt -ok, stinkt- naar zwavel, maar geeft aan gerechten een subtiele eismaak. Hoeveel je er exact van mag of moet gebruiken, daar ben ik nog niet aan uit. Ik heb bij deze eerste poging slechts een klein snuifje toegevoegd, uit angst om mijn volledig gerecht enkel en alleen naar zwavel te doen smaken.. Het mocht dus iets meer zijn! Ook voegde ik het reeds toe aan het beslag voor ik het in de pan bakte. Volgens sommigen zou het beter zijn om het pas op het einde toe te voegen, omdat de smaak anders snel verdwijnt.


Asperges Vegan Zalm Carrot Lox ©FoodLove

2. Vegan Zalm


De vegan zalm maakte ik op basis van wortel. Jawel, wortel! In een workshop van Vegamuze was dat één van de creatieve hapjes, maar ik was jammer genoeg de receptenbundel verloren. Het enige wat ik nog wist, was dat we Liquid Smoke gebruikt hadden. Deze donkerbruine vloeistof geeft (vegan) gerechten een smokey flavour, net zoals de smaak die gerookte zalm of gerookt vlees zo kenmerkend maakt.


Voor de fishy flavor gebruikte ik niet enkel een gedroogde zeewiermengeling van MillMortar, maar ook vegan vissaus. Deze laatste had ik samen met het VeganEgg poeder en de Liquid Smoke enkele maanden geleden gekocht bij Knol & Kool.


Om de “zalm” het typische vettige mondgevoel te geven, gebruikte ik ook een neutrale olie (arachideolie of rijstolie bvb.). Olijfolie zou te fel doorsmaken.Wat heb je exact nodig?


2 à 3 middelgrote wortels

3 eetlepels neutraal smakende olie (arachide, rijst,.)

1 theelepel liquid smoke

2 theelepels vegan vissaus

2 theelepels gedroogde algenmengeling

Zout naar smaak


Bereidingswijze


1. Snijd de wortel in plakken van 2 mm (met een dunschiller, mandoline of hoe je het zelf het gemakkelijkste vindt). Je zal waarschijnlijk niet de volledige wortel in mooie linten kunnen snijden, maar dan eet je de restjes gewoon op tijdens het koken ;)

2. Kook de wortellinten 2 à 3 minuten in een kleine hoeveelheid water, of tot wanneer ze zacht zijn (maar niet platgekookt).

3. Meng ondertussen in een middelgrote kom de olie met de liquid smoke, de vegan vissaus en de algen. Proef en kruid bij naar wens. De wortel zelf heeft weinig smaak, dus de marinade mag goed doorsmaken.

4. Spoel de wortellinten onder koud water, dep ze droog en meng ze onder de marinade. Plaats in de koelkast en laat minstens een uur marineren (ik marineerde ze een hele nacht).

5. Proef de wortellinten en kruid eventueel bij met zout. Hierdoor zullen de wortellinten mogelijks ook nog ietsje zachter worden.


Vervolgens is het eenvoudig: je schilt en kookt de asperges zoals je gewoon bent, en serveert ze met het vegan roerei, de gerookte wortel, verse peterselie en/of bieslook en een klein beetje gesmolten plantaardige boter.


Enjoy!


Disclaimer

Deze post is niét gesponsord. Ik kocht de ingrediënten zelf, omdat ik benieuwd was om te experimenteren met vegan zalm & ei. Ik verdien ook geen commissie door jullie aankopen in de knol&kool webshop. I wish!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page