top of page

Çilbir eitjes met pittige citroen-lookolie

Ben je op zoek naar een kleurrijk gerecht voor je paasbrunch? Een recept dat:


 • snel & gemakkelijk op voorhand te maken is?

 • heerlijk romig, fris en pittig tegelijk is?

 • je in een grote schaal serveert om te delen met iedereen aan tafel ?

 • lekker verrassend is, zodat je creatief uit de hoek komt? 


Dan is mijn (erg vrije) interpretatie van deze Turkse çilbir eitjes ideaal! Je serveert zachtgekookte eitjes op een dikke, romige yoghurt en werkt het geheel af met een pittige olie met look, citroen, gerookt paprikapoeder en chilivlokken. Ik voeg wat extra vrolijke lentevibes toe, door het gerecht een frisgroene toets te geven met erwtjes en edamameboontjes


Ik pocheer de eitjes niet, maar kook ze zacht. Zo kan ik dat op voorhand doen, voordat de brunchgasten toekomen. Ik zit nl. liever lekker mee te genieten aan tafel, dan dat ik in de keuken eieren sta te pocheren 😉


Ik koop altijd bio-eitjes in de supermarkt, niet enkel voor dit gerecht. Waarom? Biokipjes krijgen meer ruimte, zowel binnen als buiten. Hun biologische klok wordt bovendien gerespecteerd, met meer daglicht (en niet enkel kunstlicht) en voldoende nachtrust (minstens 8 uur per dag gaan ze “op stok”). Een biokip heeft daarom een betere weerstand en minder stress! Meer informatie over bio vind je op demooisteboodschapisbio.be


Het recept ontdek je hieronder. Smakelijk, en vrolijk Pasen! RECEPT ÇILBIR EITJES MET PITTIGE CITROEN-LOOKOLIE


Ingrediënten voor 4 personen

 

50 gr erwtjes (diepvries)

50 gr gedopte edamameboontjes (diepvries, zie tip)

4 bio-eitjes (zie tip)

300 gr Yoghurt

Enkele takjes verse dille

Warm (plat)brood voor erbij

Zwarte peper & grof zeezout

 

Voor de kruidenolie

60 ml goede, milde olijfolie (zie tip)

1/2e tl gerookt paprikapoeder

1/2e tl chilivlokken (of minder als je niet houdt van pikant)

1/2e tl grof zeezout (of een snuifje fijn keukenzout)

Zeste van 1/2e citroen

1 teentje look

Kneepje citroensap

 

Bereidingswijze (25 min) 


 1. Breng een steelpan met water aan de kook. Doe de erwtjes en edamameboontjes erin, laat 2-3 minuten koken, of tot wanneer ze (beet)gaar zijn. Haal de groenten met een schuimspaan uit het water en laat ze schrikken in koud water.

 2. Kook in hetzelfde water de eitjes zacht (6 minuten voor medium formaat, 30 seconden korter voor kleine eitjes en 30 seconden langer voor grote eitjes). Laat ze vervolgens schrikken in koud water.

 3. Doe ondertussen de olie en alle smaakmakers in een kleine pan en verhit op een laag vuur. Laat 2-3 minuten zachtjes bakken tot wanneer de look lichtjes begint te kleuren. Haal van het vuur en laat afkoelen. Proef en kruid bij naar smaak, voor een heerlijke balans van rokerig-pikant-citroenig-zout. Het mag intens smaken, aangezien yoghurt en eitjes heel zacht smaken.

 4. Pel de eitjes. Wees voorzichtig, ze zijn wat fragiel aangezien ze een zachte dooier hebben.   

 5. Verdeel de yoghurt over een grote schaal. Maak mooie, dikke lobben, waartussen de olie straks kan stromen. Kruid flink met peper en zeezout.

 6. Verdeel de eitjes over de yoghurt en halveer ze. Zet de helften wat rechter, zodat het eigeel er niet volledig uitloopt.

 7. Lepel er de kruidenolie, de erwtjes en de edamameboontjes overheen. Werk af met verse dille, zwarte peper en zeezout.

 8. Serveer met warm (plat)brood.

 

Tips

 

Vond je geen gedopte edamameboontjes in de diepvriesafdeling van je supermarkt? Ga dan voor gedopte tuinbonen of gewoon méér erwtjes. 


Olijfolie moet van goede kwaliteit zijn en een zachte smaak hebben. Geen wrange of bittere smaak, want het gerecht staat of valt bij de smaak van de olie.

 

Kook een extra eitje, voor moest er iets mislopen met één van de andere eitjes!
Disclaimer


Dit recept is een samenwerking met Bioforum @bio.mijnnatuur. Ik werk enkel samen met merken, organisaties en producten waar ik achter sta en die ik zelf ook koop.

Comments


bottom of page