top of page

Saffraanrijst met balletjes, geroosterde puntpaprika, gepofte kerstomaten en pittige yoghurtsaus

Dit heerlijk eenpansgerecht maak je zonder veel moeite én met weinig afwas, want je kan het volledige gerecht in de Philips Airfryer Combi XXL laten garen (jawel, ook de rijst!). Kan het gemakkelijker? Ik dacht het niet! 😊

 

Het gerecht zit bomvol smaak, textuur en kleur: de saffraanrijst is heerlijk fluffy en perfect gegaard, en krijgt heerlijke krokante randjes aan de rand van de bakvorm. De frisse en pittige yoghurtsaus is onmisbaar in combinatie met het zoete van de gepofte tomaten en puntpaprika, en de pistachenootjes en granaatappel werken het gerecht helemaal af. Klinkt goed?


airfryer recept met rijst en gehaktballetjes, met geroosterde tomaten en paprika

AIRFRYER RECEPT: SAFFRAANRIJST MET GEHAKTBALLETJES, GEROOSTERDE PUNTPAPRIKA, GEPOFTE KERSTOMATEN EN PITTIGE YOGHURTSAUS


Ingrediënten (3 pers)

 

1,5 rode puntpaprika

150 gr kers(tros)tomaten

1 handvol pistachenoten

½ granaatappel

 

Voor de rijst

200 gram basmatirijst (zie tip)

10-tal draadjes saffraan

¾ groentebouillonblokje

2 handenvol jonge spinazie

 

Voor de vegan balletjes

Flinke bos verse kruiden (combinatie van dille, koriander en dragon)

350 à 400 gram vegan kneedgehakt

2 eetlepels amandelmeel

2 eetlepels olijfolie

 

Voor de yoghurtdressing

150 gram natuuryoghurt

Enkele takjes verse kruiden (dille, koriander, dragon)

1 flinke el olijfolie

Cayennepeper naar smaak

Chilivlokken (pul biber) naar smaak

¼ tl komijnpoeder

¼ tl gerookt paprikapoeder

Snuf zout

Een kneepje citroensap


airfryer recept rijst met balletjes en paprika

Bereidingswijze met de Philips Aifryer Combi XXL (35-40 min)

 

  1. Breng 600 ml water aan de kook (in de waterkoker). Spoel ondertussen de puntpaprika en kerstomaten.

  2. Giet het hete water in een maatbeker, los de groentebouillon erin op en roer er de saffraan door. Doe de rijst in de bakvorm van de Philips Airfryer (niet rechtstreeks in de mand!) en giet de hete saffraanbouillon erbij. Roer voorzichtig met een spatel. Plaats in de Airfryer en bak 15 minuten op 200° (met hoogste luchtsnelheid).

  3. Maak ondertussen de gehaktballetjes. Hak de kruiden grof en meng ze samen met het amandelmeel en de olijfolie onder het gehakt. Voeg wat meer amandelmeel toe indien het gehakt te nat lijkt. Proef en kruid bij met peper en zout. Rol er kleine balletjes van (iets kleiner dan een pingbongbal).

  4. Snij de puntpaprika in ringen en meng met wat olie, peper en zout. Zitten de tomaten niet aan een trosje? Meng deze dan ook met de olie.

  5. Open de Airfryer (en haal eventueel de bakvorm uit de mand, als je dat makkelijker vindt werken). Meng de spinazie onder de (nog niet gare) rijst. Verdeel de paprika over de rijst, gevolgd door de gehaktballetjes en de kerstomaatjes. Druppel wat olie over de trostomaatjes.

  6. Bak dit nogmaals 15 à 20 minuten op 200° (hoogste luchtsnelheid), tot wanneer de balletjes gaar zijn, de groenten goudbruin geroosterd zijn en de rijst al het vocht heeft opgenomen.

  7. Maak ondertussen de yoghurtsaus: hak de verse kruiden en meng met de yoghurt, de olijfolie, de specerijen en het citroensap. Proef en kruid bij naar smaak. Hak ook de pistachenoten en ontpit de granaatappel.

  8. Verdeel het gerecht over drie borden, werk af met pistachenootjes, granaatappel en yoghurtsaus.

 

Tips

 

Gebruik witte basmatirijst. Andere rijstsoorten, zeker wanneer ze een veel langere gaartijd hebben, zullen waarschijnlijk niet op tijd gaar worden als je dit recept gebruikt (qua hoeveelheid water en timing).

bottom of page