top of page

Gegrilde broccoli met paprikasaus en linzensalsa

Deze zomer ga jij scoren met dit groenterijk gerecht op de BBQ! Het is een echte smaak- en textuurbom, boordevol verse kruiden en met zowel rokerige als frisse smaken. Als je dit op tafel tovert tijdens een zomerse BBQ, dan zal niemand vragen waar het vlees blijft! 😊


De paprika-tahinsaus is heerlijk rokerig en romig, de krokante broccoli heeft intens geroosterde randjes en de frisse linzensalade met citroenzeste zorgt ervoor dat elke hap blijft boeien en verrassen. Het is niet gewoon een salade voor bij de BBQ, maar echt een volwaardig hoofdgerecht dat je volledig op de BBQ maakt:

  • je blakert de paprika tot wanneer het vel makkelijk loskomt en het vruchtvlees heerlijk naar vuur smaakt en ruikt (zoals een kampvuur, my favorite smell in the world 🙌🏻)

  • de pompoenpitjes voor de linzensalsa rooster je goudbruin, voor wat extra crunch

  • de broccoliroosjes en stelen krijgen prachtige strepen en diepbruine randjes, die heerlijk gegrild smaken

Ik gebruikte in dit recept geweldig lekkere biologische groenten. Deze zijn goed voor het milieu, aangezien de biologische landbouw geen onnodige chemisch-synthetische pesticiden gebruikt. Zo blijven de bodem en het grondwater schoon 💚 Ook kies ik bij de aankoop van citroenen graag voor bio, zodat ik zorgeloos de zeste kan gebruiken. Biologische groenten en fruit zijn ook gewoon ongelooflijk lekker, dus waarom niet wat vaker bio in je winkelmandje leggen?


En geen zorgen, je kan het ook perfect in de oven maken, wanneer het Belgische weer zich niet leent tot een zomerse BBQ!


Verschijnt dit gerecht binnenkort ook op jouw BBQ? Nodig mij gerust uit he, ik breng met plezier de wijn mee 😉


Broccoli op de BBQ met geroosterde paprikasaus en frisse citroen-linzensalsa


Ingrediënten voor 2-3 personen

  • 2 bio rode puntpaprika ‘s

  • 1 biocitroen, zeste en sap (zie tip voor gekonfijte citroen)

  • 1 kleine bio broccoli

  • 3 eetlepels pompoenpitten

  • 120 gram gekookte linzen

  • 1 bosje bio kruiden (platte peterselie en munt), gehakt

  • 2 flinke eetlepels tahin

  • Flinke snuif komijnpoeder, gerookt paprikapoeder en cayennepeper

  • Olijfolie, zwarte peper en grof zeezout

  • Optioneel: (plantaardige) Parmezaanse kaas als laatste afwerking


Bereidingswijze (40 min)

  1. Rooster de paprika 15 min op de barbecue. Draai regelmatig om, tot wanneer de paprika zachter is en het vel begint te blazen en zwarte plekken vertoont. Haal van de BBQ en laat even afkoelen.

  2. Snij de schil van de broccolistam. Deze is erg taai. Snij de broccoli in de lengte in spiezen. Wrijf ze in met olijfolie en leg ze op een niet te hete BBQ (180°), bij voorkeur met deksel. Bak ze 15 à 25 minuten, afhankelijk van de dikte van je spiesen. Draai regelmatig om tot de broccoli gaar en mooi geroosterd is. De roosjes kunnen wat donkerbruin worden, dat is juist lekker!

  3. Rooster ondertussen de pompoenpitten goudbruin in een pan of in een bakje op de BBQ. Laat ze afkoelen in een kom en meng er de linzen en gehakte verse kruiden onder, samen met een lepel olijfolie en de zeste en het sap van een halve citroen. Zet opzij.

  4. Verwijder de schil, pitjes en steel van de geroosterde paprika en blend het vruchtvlees met de tahin en het sap van een halve citroen. Kruid met de drie specerijen, peper en zout. Voeg een eetlepel olijfolie toe om de saus rijker te maken.

  5. Schep de paprikasaus op een groot bord en maak een lobbige cirkel. Verdeel de stukken broccoli over de saus en lepel er de linzensalsa overheen. Werk af met olijfolie, peper en grof zeezout.


Tips:

  • Dit recept maakte ik op een BBQ met deksel. Maak je BBQ niet te heet (zo'n 180°), je wil dat de broccoli beetgaar is vanbinnen zonder reeds zwart te zijn aan de buitenkant. Plaats eventueel het rooster wat hoger boven de kolen.

  • Oventip: Wil je dit in de oven maken? Dat kan ook! Rooster de paprika 15 à 20 minuten in een heteluchtoven op 210°. De broccoli rooster je daarna 15 à 20 minuten op 180°.

  • Gebruik tahin die romig en mild proeft. Er bestaan ook varianten die wrang/bitter zijn, en dat wil je niet gebruiken in dit recept.

  • Heb je een bokaaltje gekonfijte citroen in huis? Neem dan één partje citroen, snij het vruchtvlees weg en snij de schil in kleine stukjes. Meng deze onder de linzensalsa in plaats van de citroenzeste. Extra frisheid en een veel intensere smaak.


Disclaimer

Dit recept is een samenwerking met BioForum - @bio.mijnnatuur. Ik werk enkel samen met organisaties en producten waar ik achter sta en die ik zelf ook koop.

bottom of page