top of page
  • Stefanie

Vegan Christmas Inspiration - part 1


Binnen enkele dagen schuiven we onze voeten onder de feesttafel en genieten we met vrienden en familie van lots and lots of good food. Sta jij deze keer in de keuken en heb je géén idee wat te maken voor die vegetarische zus of vegan neef? Dan zijn de vier plantaardige recepten die ik ontwikkelde voor De Hobbit jouw redding. Je vindt deze receptenbundel, met bijhorende FoodLove foto's, in de meeste biowinkels. Maar uiteraard deel ik deze ook hier!

Wat staat er op het menu?

1) Gerookte tempehballetjes met koriander

2) Geroosterde pompoensoep met tofu croutons

3) Seitanstoofpot met paddenstoelen, walnoten en kastanjes

4) Aqua faba meringue met silken tofu glazuur

In deze blogpost lees je alles over de eerste twee gerechten. Stay tuned voor het hoofdgerecht en het dessert, die komen morgen online! Te nieuwsgierig? Stuur me dan zeker een mailtje :) Zo weet je welke ingrediënten je op je boodschappenlijstje moet noteren wanneer je dit weekend naar de winkel gaat.

Ready? Let's go!

Hapje - Gerookte tempehballetjes met koriander

Hou je van tempeh? Dan ga je dit fantastisch vinden. Deze kleine fingerfood hapjes zitten boordevol smaken: gerookte tempeh, Midden-Oosterse komijn, pittige cayenne, exotische koriander of platte peterselie, zuiverende look,.. Heerlijk & gezond!

Hoe die balletjes zo goed blijven kleven zonder het gebruik van eitjes? Chickpeas, baby! Kikkererwtenmeel is een sterk bindmiddel dat je gemakkelijk in de biowinkel kan vinden.

Serveer de balletjes met een heerlijke dip, zoals muhammara of hummus.

Tempehballetjes met koriander van FoodLove voor De Hobbit

What do we need? Voor 20 kleine balletjes

1 middelgrote rode ui (75 gram)

1 pakje gerookte tempeh of lupeh (170 gram)

1 teen look, geperst

2 à 3 eetlepels sojasaus, of meer naar smaak

Sap van een halve tot een hele limoen

Specerijen naar keuze: voldoende cayennepeper, komijn en/of gerookt paprikapoeder

15 gram koriander of platte peterselie

30 gram lente-uitjes, inclusief het groene gedeelte

3 eetlepels olijfolie

2 grote eetlepels kikkererwtenmeel

15 gram zonnebloempitten

Zonnebloemolie of olijfolie om te bakken

Serveren met een dressing van sojasaus en limoensap, of een lekker fris broodbeleg van de Hobbit zoals de Muhammara

How do we do it?

  • Pel en snijd de ui grof en snijd de tempeh (of lupeh) in grote stukken.

  • Bak de ui samen met de geperste look een aantal minuten aan in een antikleefpan op middelhoog vuur, in wat olie. Voeg de tempeh, een eetlepel sojasaus, limoensap en specerijen naar smaak toe. Bak tot wanneer de tempeh goudbruin is.

  • Hak de koriander en snij de lente-ui in grote stukken. Doe deze in een food processor samen met de olijfolie en het kikkererwtenmeel. Blend tot wanneer je een gladde textuur verkrijgt.

  • Voeg de gebakken tempeh en ui samen met de zonnebloempitten toe aan de mengeling in de food processor. Pulseer meerdere malen tot wanneer je een korrelige textuur verkrijgt: je wil de zonnebloempitjes en stukjes tempeh nog zien en proeven. Het mag geen te gladde puree worden. Proef, en kruid bij met sojasaus, limoensap en de specerijen.

  • Neem een kleine hoeveelheid van het “deeg” in je handen en duw het aan tot een klein bitesize balletje. Niet rollen, maar stevig aandrukken. Blijven ze niet goed kleven? Voeg dan wat extra olijfolie en kikkererwtenmeel toe, deze zorgen voor de binding, of pulseer het deeg iets langer.

  • Bak de balletjes op middelhoog tot hoog vuur in voldoende kokosolie of olijfolie.

  • Draai ze regelmatig om totdat ze goudbruin gebakken zijn. Laat even uitlekken op keukenpapier.

  • Serveer met een dressing van zoute sojasaus en limoensap, of een lekker fris broodbeleg van De Hobbit.

Voorgerecht - Geroosterde pompoensoep met tofu croutons

There's nothing that tastes more like winter and Christmas than pumpkin, right? Deze pompoensoep krijgt een vollere smaak door de pompoen eerst te roosteren in de oven. En wil je meer bite in je soep? Dan zijn de tofu croutons met panko ideaal.

What do we need? Voor 4 personen

Voor de soep:

200 gram wortel

600 gram pompoen

1 middelgrote ajuin (75 gram)

40 gram gember

0,5 eetlepel De Hobbit Groentenbouillon

Olijfolie

Peper & Zeezout

Voor de tofu croutons

1/2e pak De Hobbit tofu

3 tenen look

50 ml olijfolie

25 ml zoute sojasaus

Sap van een halve limoen

Currypoeder

Peper & zeezout of sojasaus

5 grote eetlepels plantaardige melk

4 afgestreken eetlepels bloem

Een paar eetlepels panko of paneermeel

Zonnebloemolie of olijfolie om te bakken

How do we do it?

Bereid eerst de soep voor:

  • Verwarm de oven voor op 200° en bedek een bakplaat met bakpapier.

  • Spoel de wortels en snij ze ongeschild in grote stukken (4 cm). Spoel ook de pompoen en snij deze in twee. Haal de pitten eruit met een soeplepel, en snij de pompoenhelften in parten.

  • Meng de wortel- en pompoenstukken met wat olijfolie, peper en zeezout en verdeel ze over de bakplaat.

  • Plaats de groenten in de oven tot wanneer ze gaar zijn en ze een goudbruine korst hebben. Dit duurt gemakkelijk zo’n 30 minuten.

Marineer de tofu terwijl de pompoen in de oven zit:

  • Laat de blok tofu een paar minuten uitlekken tussen twee lagen keukenpapier. Versnel het proces door een zwaar gewicht, zoals een pan, op de tofu te plaatsen.

  • Pers ondertussen de look en meng deze samen met de olijfolie, sojasaus, limoensap en een theelepel currypoeder in een lage kom of schotel. Kruid met peper en zeezout.

  • Snij de tofu vervolgens in dobbelsteentjes van 1,5 cm en dep deze droog met keukenpapier. Meng de blokjes voorzichtig onder de marinade. Laat de tofu zeker een half uur marineren.

Werk vervolgens de soep af:

  • Snijd de ajuin in grote stukken. Schil en rasp de gember.

  • Smelt wat olijfolie in een grote kookpot, op middelhoog vuur. Voeg de ajuin en gember toe en bak deze aan tot wanneer de ui glazig en goudbruin gebakken is. Voeg eventueel een scheutje water toe om aangekoekte gember los te maken.

  • Voeg de gebakken pompoen en wortel toe en overgiet met een halve liter kokend water. Laat de groenten even opwarmen en voeg groentenbouillon, peper en flink wat zout toe.

  • Mix de soep met een staafmixer tot wanneer je een egale, gladde soep bekomt. Proef, en kruid bij met voldoende peper en zeezout of sojasaus en voeg water toe om de gewenste dikte te bekomen.

Bak vlak voor het serveren de croutons:

  • Meng in een schaaltje de plantaardige melk en de bloem met een snuif currypoeder, peper en zeezout, tot je een lopend beslag krijgt. Vul een bord met panko en kruid deze met heel wat peper, zeezout en flink wat currypoeder.

  • Laat de tofublokjes uitlekken. Wentel de blokjes eerst in de melk/bloem mengeling en vervolgens in de panko. Zorg dat alle kanten goed bedekt zijn.

  • Verhit wat olie in een grote antikleefpan op middelhoog tot hoog vuur. Bak de croutons aan alle kanten goudbruin en laat even uitlekken op keukenrol.

Laat iedereen zelf de gewenste hoeveelheid croutons toevoegen aan zijn of haar kom soep. Zo blijven ze lekker krokant!

Enjoy, and stay tuned for main course and dessert!

Meer vegan inspiratie nodig? Dan zijn deze tomatentaartjes met tofu misschien iets voor jou!

131 weergaven
bottom of page